BORDŽIJE - ISTORIJA IZA INTRIGA: Predavanje dr Borisa Stojkovskog na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

J. S.

28. 07. 2021. u 20:38

JULSKO predavanje dr Stojkovskog posvećeno je jednoj od najintrigantnijih porodica celokupne ljudske istorije, a posebno na kraju srednjeg veka i u doba renesanse ‒ od prvog velikog predstavnika Alfonsa de Borhe, preko najpoznatijeg člana Rodriga Bordžije, do njegove dece Lukrecije i Čezarea.

БОРЏИЈЕ - ИСТОРИЈА ИЗА ИНТРИГА: Предавање др Бориса Стојковског на Jутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Iz porodice Bordžija potekla su dvojica papa ‒ Alfonso je postao Kalikst III, a vrhunac uspona porodica je dostigla u doba Rodriga Borhe, potonjeg pape Aleksandra VI. Ova porodica je oblikovala život Italije krajem petnaestog veka.

Kazivajući o Bordžijama, Stojkovski je pokušao da istorijske činjenice, bazirane na najnovijim istraživanjima, odvoji od legende i mita, ispletenih na osnovu mnogobrojnih kontroverzi i intriga koje se vezuju za ovu neobičnu porodicu.

Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Bordžije-istorija iza intriga" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni