NEMA VREMENA ZA NOVI ISPITNI ROK: Fakulteti državnih univerziteta nisu raspoloženi da akademcima omoguće dodatne termine polaganja

Lj. BEGENIŠIĆ

27. 07. 2021. u 09:26

UKOLIKO bude doneta odluka da se vakcinisanim studentima omogući još jedan ispitni rok, kao podsticajna mera za vakcinaciju mladih, fakulteti će je spovesti, ali to bi, kako kažu dekani visokoškolskih ustanova, izazvalo velike probleme u organizaciji.

НЕМА ВРЕМЕНА ЗА НОВИ ИСПИТНИ РОК: Факултети државних универзитета нису расположени да академцима омогуће додатне термине полагања

Foto Tanjug

Naši sagovornici ističu da već sada ima toliko rokova da ih je gotovo nemoguće sprovesti.

- Već sada imamo sedam rokova, od kojih je jedan preporučeni tzv. kovid-rok i ne znam gde bismo smestili još jedan, osmi rok - kaže, za Novosti", prodekan za nastavu Biološkog fakulteta prof. Ljubiša Stanisavljević.

On ističe da se i sa postojećim brojem rokova "probija" početak školske godine koja na UB počinje 1. oktobra.

Naš sagovornik naglašava da su studenti Biološkog fakulteta većinom vakcinisani, jer bolje razumeju važnost vakcine nego možda studenti nekih drugih fakulteta. Ističe da je ovaj fakultet preko Odseka za imunologiju i mikrobiologiju promivisao vakcinaciju da se ona bolje razume u širem kontekstu.

Prof. Stanisavljević se pita i koliko je razdvajanje studenata po tom osnovu suprotno zakonima i Ustavu, kao i to u koju kategoriju spadaju studenti koji su preležali koronu.

- Ali, ako Ministarstvo prosvete donese odluku da se da još jedan rok, mi ćemo to ispoštovati, samo moramo znati kada bi taj rok bio održan - kaže naš sagovornik.

Prof. dr Zorica Vujić sa Farmaceutskog fakulteta smatra da studente ne treba razdvajati po osnovu toga da li su vakcinisani ili nisu.

- To zadire u slobodu izbora i to je neka vrsta pritiska. Kao čovek to ne podržavam - kaže prof. Vujić. - Ali podržavam to da se svim studentima pomogne i da im se daju dodatni rokovi. Takođe, naglašavam da je značaj vakcinacije veliki. Naši studenti učestvovali su u raznim akcijama kojima se podiže svest o značaju vakcinacije.

Dekan Medicinskog fakulteta UB prof. dr Nebojša Lalić kaže, za "Novosti", da o dodatnom roku nije razgovarano, niti je bilo takvih predloga:

- Termini vrlo čestih rokova su dogovoreni znatno ranije, krajem semestra. S druge strane, odziv na poziv na vakcinaciju je bio odličan.

Inače, preporuku o dodatnom roku donosi Ministarstvo prosvete, a u tom resoru nedavno su rekli da ukoliko Krizni štab i Vlada donesu takvu odluku, Ministarstvo prosvete preporučiće visokoškolskim ustanovama da se te mere sprovedu.

SAMO 17 ODSTO MLADIH VAKCINISANO

PREMA podacima Kriznog štaba, svega 17 odsto mladih se vakcinisalo. Takav broj nedovoljan je da bi se stekao imunitnet, pa se razmatraju različite mogućnosti kako da se stimuliše ova populacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti