"RUVARAC" ZA RAD O PROŠLOSTI BANATA: U sedištu Matice srpske uručeno priznanje za knjigu iz oblasti istorije dr Jeleni Ilić Mandić

J. SIMIĆ

06. 07. 2021. u 21:57

NAGRADA "Ilarion Ruvarac" za najbolju knjigu iz istorije srpskog naroda ili iz opšte istorije, koju je pre šest godina na inicijativu predsednika prof. dr Dragana Stanića ustanovila Matica srpska u Novom Sadu, dodeljena je dr Jeleni Ilić Mandić za knjigu "Banatska vojna krajina (1764-1800)" u izdanju Istorijskog instituta u Beogradu.

РУВАРАЦ ЗА РАД О ПРОШЛОСТИ БАНАТА: У седишту Матице српске уручено признање за књигу из области историје др Јелени Илић Мандић

Foto N. Karlić

Obrazlažući odluku žirija, u utorak u Svečanoj sali Matice srpske, njegova predsednica prof. dr Mira Radojević istakla je da je tema Banatske vojne krajine do sada bilo gotovo potpuna nepoznanica u domaćoj istoriografiji.

Knjiga nagrađene autorke je proširena doktorska disertacija, odbranjena 2014. godine pod mentorstvom prof. dr Vojina Dabića, koji je i izvan Srbije važio za jednog od najboljih poznavalaca istorije Vojne krajine i istorije Srba u ranom novom veku.

Recenzent ovog izdanja prof. dr Branko Bešlin podsetio je da je postojanje Vojne krajine utisnulo snažan pečat ne samo jednom važnom razdoblju u prošlosti srpskog naroda nego i celog jugoistoka Evrope.

- Ona nije predstavljala samo dobro obezbeđenu graničnu liniju Habzburške carevine prema Osmanskoj nego je obuhvatala šire područje koje se prostiralo od Jadranskog mora do Bukovine. Predstavljala je "kasarnu pod otvorenim nebom", državu u državi - rekao je Bešlin.

Jelena Ilić Mandić kazala je da je u svom istraživanju koristila neobjavljenu građu iz Istorijskog arhiva Beograda, Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima, Rukopisnog odeljenja Matice srpske, Austrijske nacionalne biblioteke i različitih fondova Austrijskog državnog arhiva u Beču. Nju je ova tema privukla upravo zato što se veoma mali broj istraživača bavi istorijom 18. veka.

Da nagrada pripadne Jeleni Ilić Mandić odlučio je eminentni žiri u sastavu: Mira Radojević, Dragan Bogetić, naučni savetnik, Branko Bešlin, Smilja Marjanović-Dušanić i Ljubodrag Ristić, viši naučni saradnik. Iako je u uži izbor ušlo desetak knjiga odlučeno je - jednoglasno.

SRBI I RUMUNI

OBLAST Banatska vojna krajina je u periodu od 1764. do 1800. godine obuhvatala oko 160 naselja u južnom Banatu (danas srpski i rumunski Banat) u kojem je na kraju 18. veka živelo oko 120.000 ljudi, većinom Srba i Rumuna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...