ISTORIJSKI DODATAK - KORENI ANTIBIROKRATSKE REVOLUCIJE: Stvaranje srpskog pokreta na Kosovu i protesti i štrajkovi radnika u Jugoslaviji

I. M.

15. 06. 2021. u 17:14

SREDINOM osamdesetih godina prošlog veka Jugoslavija i Srbija bile su zahvaćene velikim unutrašnjim previranjima i protestima, ekonomskom i političkom krizom koja je ozbiljno uzdrmala same temelje sistema, snažno poljuljala već odavno nakrivljenu zgradu jugoslovenskog federalizma i širom otvorila vrata za sukobe unutar političke, upravljačke nomenklature, ne samo u ravni međurepubličkih i republičko-pokrajinskih odnosa, već i unutar republičkih i pokrajinskih oligarhija.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - КОРЕНИ АНТИБИРОКРAТСКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ: Стварање српског покрета на Косову и протести и штрајкови радника у Југославији

Arhiva

Građani na Kosovu, u Vojvodini, Crnoj Gori i centralnoj Srbiji pokrenuli su proteste tokom osamdesetih i odlučujuće doprineli njihovom širenju.

Protesti su 1988-1989. dostigli vrhunac u "antibirokratskoj revoluciji", u nizu velikih mitinga i demonstracija industrijskih radnika, srpskog pokreta sa Kosova, njihovih saveznika i drugih grupa, što je bilo praćeno i uzvratnim protestima Albanaca.

ANTIBIROKRATSKA revolucija se sastojala od spoja nacionalnih i drugih, potpuno različitih tema, spoja koji se ispoljio u različitim oblicima u različitim republikama i autonomnim pokrajinama, kao i tokom različitih faza mobilizacije.

Godina 1988. je bila godina socijalnih, ekonomskih i političkih sukoba, kako u opštinama, republikama i pokrajinama, tako i na saveznom nivou. Učesnici u protestima i njihovi protivnici sukobljavali su se oko srpsko-albanskog pitanja i ustavnih promena, ali i oko socijalnih i ekonomskih pitanja, proizvodnih odnosa, odgovornosti visokih funkcionera i učešća građana u političkom životu, baš kao i u drugim državama Istočne Evrope.

Ovi protesti i demonstracije su imali dramatičan tok i narodni bunt je učinio da neslavno siđe s vlasti niz visokih funkcionera. Uprkos tim dramatičnim, dalekosežnim posledicama, ovi događaji i njihove posledice do danas nisu celovito razjašnjeni.

Zbog toga je od izuzetne važnosti knjiga "Antibirokratska revolucija" Nebojše Vladisavljevića, redovnog profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu, iz koje, u "Istorijskom dodatku", prenosimo neke delove, i koja osobenom analizom dovodi u pitanje dosadašnje dominirajuće, najčešće crno-bele predstave tih sada već davnih, prevratnih događaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina