BRISEL RAMPU NE DIŽE: EU nas bez razloga drži na crvenoj listi iako smo kovid praktično slomili

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

05. 06. 2021. u 20:59

SPORA i često kontradiktorna briselska administracija stvorila je još jednu situaciju u kojoj su građani Srbije nepravedno zapostavljeni. Iz samo njima znanih razloga nisu nas stavili na listu pandemijski bezbednih zemalja, čijim građanima je dozvoljen ulazak na teritoriju EU. Moraćemo, tako, da čekamo bar još desetak dana, ako ne i duže, jer se u EU ne drže ni sopstvenih preporuka.

БРИСЕЛ РАМПУ НЕ ДИЖЕ: ЕУ нас без разлога држи на црвеној листи иако смо ковид практично сломили

Foto Tanjug

Za stupanje na tlo EU trenutno postoje dva sistema, od kojih se jedan, teritorijalni, već primenjuje, dok će drugi, vakcinalni, stupiti na snagu od 1. jula. Prvi zavisi pre svega od broja zaraženih građana na sto hiljada stanovnika u trećoj zemlji, a drugi je individualni i primenjivaće se na one koji su dobili dve vakcine, ili imaju test ne stariji od 72 sata, kroz digitalnu zelenu propusnicu. Naravno, pod uslovom da EU konačno ispuni obećanja.

Kada su 20. maja odlučili da popuste mere, u Evropskom savetu su dali preporuke zemljama članicama, dakle samima sebi, da prihvate građane svih onih zemalja u kojima ima manje od 75 inficiranih u odnosu na pomenuti broj. Tog dana kada je doneta ova preporuka, Srbija je imala 39 zaraženih, nedelju dana kasnije 31, a trenutno 24!

Ispunili smo i zahtev da bude manje od 4 odsto pozitivnih na ukupno urađenim testovima, kojih u Srbiji ima ispod dva odsto. I - ništa. Jednostavno su nas ignorisali, kao i druge zemlje, poput, recimo, Maroka, koje su takođe ispunile stroge norme, daleko strože nego što je trenutna situacija na teritoriji same EU. U Francuskoj, na primer, trenutno ima 90 zaražnih na sto hiljada stanovnika, četiri puta više nego u Srbiji.

Ostali kriterijumi su postojanje stabilnog ili opadajućeg trenda novih slučajeva, broj izvedenih testova, ukupan odgovor na kovid 19 u zemlji i pouzdanost dostupnih informacija. Razloga za odbijanje, dakle, nije bilo.

U Evropskom savetu su "Novostima" rekli da je reč samo o preporuci koja nikoga ne obavezuje i da zemlje članice imaju pravo da donesu suverenu odluku. Za obrazloženje su uputili na kružno portugalsko predsedništvo EU, gde se u petak i subotu nisu javljali odgovorom na pitanje da pojasne zašto je ovako odlučeno.

Umesto toga, dodali su na listu bezbednih zemalja, kao devetu državu, Japan, iako je trend u Aziji rastući, pa se čak u ovoj zemlji pitaju da li će i održavanje Olimpijskih igara zbog toga možda doći u pitanje. Japan trenutno ima 52 zaražena na sto hiljada, dvostruko više nego u Srbiji.

SAMO 145 NOVOOBOLELIH

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 145 novoobolelih od virusa korona od ukupno 8.914 testiranih osoba. Od kovida je preminulo devet osoba, hospitalizovano je 546 obolelih, a od toga je 29 osoba na respiratorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)