Podrška Vlade Crne Gore zbog pandenije: Po proizvođaču do 300 evra refundacija

NovostiOnline/B.Dabić

subota, 04. 07. 2020. u 23:41

Подршка Владе Црне Горе због панденије: По произвођачу до 300 евра рефундација

Depositphotos

Za laboratorijske analize vina, meda, maslinovog ulja

U cilju ublažavanja posledica pandemije COVID 19 u sektoru poljoprivrede i ribarstva, Vlada Crne Gore, na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, refundiraće 100% troškove za laboratorijsku analizu vina, jakih alkoholnih pića, maslinovog ulja, meda, eteričnog ulja i prerađenih proizvoda od voća, povrća i žitarica. Najveći iznos podrške je 300 evra po proizvođaču,

Inicijativu da se, zbog specifičnih okolnosti nastalih usled pandemije, oslobode od obaveze plaćanja naknade za kontrolu kvaliteta, uputili su Ministarstvu proizvođači vina i jakih alkoholnih pića.

Kontrola kvaliteta vina, jakih alkoholnih pića i maslinovog ulja podrazumeva laboratorijsku analizu fizičko-hemijskih svojstava i organoleptičku (senzornu ocenu) i obavlja se po zahtevu proizvođača svake godine pre stavljanja proizvoda u promet. U zavisnosti od broja parametara koji se analiziraju i od vrste proizvoda, cena laboratorijske analize jednog uzorka kreće se od 35 evra do 120 evra.

Iz Ministarstva poljoprivrede navode da je kontrola kvaliteta važan segment proizvodnog procesa sa aspekta bezbednosti hrane, implementacije politike kvaliteta i sa aspekta intergacionog procesa i suzbijanja nelegalnog tržišta. Ostvaren je značajan napredak u pogledu legalizacije proizvodnje, odnosno registracije proizvođača i evidentiranja njihove proizvodnje u relevantnim registrima.

- U poslednjih deset godina broj registrovanih proizvođača vina, koji kontrolišu kvalitet svojih proizvoda radi stavljanja u promet, povećan je sa 4 na 118 subekata. Registrovano je 40 proizvođača jakih alkoholnih pića. U Registar proizvođača maslinovog ulja evidentirano je 8 uljara, koje osim sopstvenih maslina vrše uslužnu preradu maslina svih ostalih crnogorskih maslinara.

U Registar proizvođača meda i pčelinjih proizvoda evidentirano je više od 1.800 pčelara.

-Zbog privremenih mera, uvedenih za vreme trajanja pandemije, proizvođači su poslovali u otežanim uslovima i nisu bili u mogućnosti da u određenom periodu plasiraju na tržište svoju proizvodnju iz 2019. godine, pa im je u nastalim okolnostima svaki izdatak bez zarade zapravo značajno finansijsko opterećenje.

Uvažavajući navedeno, Vlada je usvojila predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja o izmeni odredbe Agrobudžeta za 2020. godinu, u meri „Uvođenje standarda kvaliteta i bezbednosti hrane“, na način da se proizvođačima koji zadovoljavaju propisane uslove, umesto 50% refundira 100% za laboratorijsku analizu vina, jakih alkoholnih pića i drugih predmetnih proizvoda, pri čemu je najveći iznos podrške 300 evra po proizvođaču, navodi se u saopštenju ministarsta.

Iz ministarstva podsećaju, da su i analize povrća i voća kroz ovogodišnji monitoring bezbednosti hrane, koji sprovodi Uprava za bezbednost hrane, bile besplatne za proizvođače.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije