Monografija Litije - Ne damo svetinje: Razbuktao se plamen vere i otpora! (VIDEO)

Jelena JOVOVIĆ

nedelja, 28. 06. 2020. u 17:00

Монографија Литије - Не дамо светиње: Разбуктао се пламен вере и отпора! (ВИДЕО)

Podgorica Foto D. Milovanović

Svedočenje o istinskoj i nepokolebljivoj veri naroda Crne Gore, časti i zavetu. Zakon nepravde i podele probudio je osećanja i ponos, izazvao gnev, suze i prkos
ZAKON o slobodi veroispovesti koji je donela Vlada Crne Gore, a osporava ga narod, predviđa preknjižbu svojine nad crkvama, manastirima, dobrima, zemljom, grobljima. Crkva koja je neraskidiva sa istorijom države i ovog naroda, ukoliko taj Zakon opstane, biće razvlašćena, pa i prognana sa zemlje sa kojom je srasla.

Nerazumnoj i osionoj vlasti, koja ovih dana progoni, proteruje i hapsi sveštenike i visoke crkvenodostojnike, ogoljeno trguje mandatima legitimno izabranih narodnih predstavnika, potkupljuje i sprovodi kaznene mere nad samim srcem naroda, građani Crne Gore mesecima unazad uzvikuju jasno i tvrdo - "ne". Odbili su Zakon o slobodi veroispovesti, protivan podjednako Ustavu i zdravom razumu. Učinili su i više od toga: digli su glas protiv dopisivanja i prekrajanja sopstvene prošlosti, precrtavanja istorije, nacionalnog inženjeringa, beskrajnog kruga poniženja i ucena.

Razbuktao se plamen vere i otpora kada je na silu, 27. decembra 2019. godine, mimo volje većine i pod okriljem mraka parlament usvojio zakon kome su se u Crnoj Gori samo retki obradovali. Zabrinuo je, pa i naljutio, mnoge. Na njegovoj meti je, znalo se to i ranije, Srpska pravoslavna crkva, odnosno njene eparhije na prostoru Crne Gore - Mitropolija crnogorsko-primorska, i eparhije budimljansko-nikšićka, zahumsko-hercegovačka i mileševska.

Zakon nepravde i podele probudio je osećanja i ponos, izazvao gnev, suze i prkos. Dva dana kasnije stigao je i odgovor. Najpre u Podgorici, pa u Beranama, Nikšiću, Pljevljima, Bijelom Polju, Herceg Novom, Budvi... na ulice su izašle najpre desetine, pa i stotine hiljada crnogorskih građana. Povorke su krenule i Andrijevicom, Barom, Kotorom, Tivtom, Danilovgradom, Kolašinom, Mojkovcem, Murinom, Plužinama, Žabljakom, Šavnikom, Ulcinjom...

Okupljeni na jedinstvenim litijama, iza ikona, crkvenih barjaka i poruka svetaca, iz dana u dan koračaju Srbi, Crnogorci, Bošnjaci, Albanci, hrišćani, ateisti, agnostici, muslimani, opozicija, ali i članovi i glasači stranaka na vlasti, Kuči i Njeguši, Bjelopavlići, Bokelji, Paštrovići i Vasojevići, potomci partizana i četnika.

POGLAVAR SPC, PATRIJARH IRINEJ: ZASVETLELA DUŠA NARODA

ZASVETLELA duša crnogorskog naroda i vera koja je dugo bila potisnuta pred našim očima se razbudila i raspalila u duši naroda crnogorskog, dogodilo se ono što opisuje veliki Njegoš: "Udar nađe iskru u kamenu."

Mirno, ali snagom vere i istrajno svi oni odbili su naum režima da pogazi civilizacijske tekovine, pravnu nauku, zakone sopstvene zemlje i volju građana i legalizuje politiku koja proklamuje da je sve na prodaju, a ono što ne može da se kupi - može da se otme.

Ostrog - Litije dostojne potomaka vladika i serdara, pesnika i vojvoda, stradalnika i revolucionara

Predvođen svojim vladikama i sveštenicima narod Crne Gore, od mora do severa, mesecima drži javni čas tolerancije, demokratije i građanskih sloboda. U odbrani svojih ličnih prava, kao i prava svoje crkve - svuda i svime garantovanim, osim u savremenoj Crnoj Gori, narod je odgovorio - molitvom i zajedništvom. Uzburkala se do tada ćutljiva i tiha vera i sav otpor stao je u tri reči koje se valjaju sa planina, odzvanjaju po ulicama, odjekuju niz litice i krševite strane, šušte po primorju, ispredaju se svakodnevno u kućama, na poslu, kafićima, kod rodbine, na slavljima i pokorama, mesecima u veličanstvenim litijama - Ne damo svetinje!

PROTOJEREJ STAVROFOR GOJKO PEROVIĆ: ARGUMENTI NA STRANI GRAĐANA

NE može se u molitvi narod prevariti! Crnogorski građanin je shvatio da ima pravo da kaže šta mu smeta, hrabrost da to pokaže i strpljenje i argumente da to brani.

Litije su onakve kakav je i narod Crne Gore - glasne i u tišini, čvrste i uporne, molitvene i dostojanstvene, sa snažnom spoznajom o svojim korenima. Dostojne potomaka vladika i serdara, pesnika i vojvoda, stradalnika i revolucionara, litije su postale društveni, politički i kulturni fenomen prvog reda. Svoj sud o njima izrekle su najumnije i najznačajnije glave, i gotovo svi ističu da je reč o svojevrsnom čudu koje nadahnjuje i najavljuje duhovni preporod naroda Crne Gore.

Gornja Sela


SVEDOČANSTVO O SABORNOSTI - NAŠA OBAVEZA: ZAVET PRECIMA I ZALOG POTOMCIMA

"VEČERNjE novosti" su, kao glas naroda kome se veruje, osetile obavezu i profesionalni zadatak da objavljivanjem monografije o litijama ostave materijalno svedočanstvo o ovoj jedinstvenoj sabornosti, opomeni, otporu, pobuni protiv odluke i zakona vlasti Crne Gore da preveri ono u šta se desetinama vekova verovalo i što je bilo neupitno.

IGUMANIJA AMFILOHIJA: OTIMAJU NAM SOPSTVENU KUĆU

ZAMISLITE da vam se otima sopstvena kuća, još gore, da obmanjuju vašu decu, da varaju vaše stare roditelje. Da radite za džabe. A neko drugi uživa. Da vam se rugaju, da vas nipodaštavaju. Još gore, uzimaju jezik, naciju, i, najgore, otimaju svetinje. Dođite da vidite kako se trudimo da ne gledamo jedni druge vašim očima, već da se prisetimo davno zaboravljenog, da vidimo jedni druge kako nas gleda Bog. Dođite da vidite, jer tamo gde ste vi, mi smo bili kada smo patili bez Vere, kada smo voleli samo sebe.

Od prvog dana posvećeno smo pratili sva dešavanja od donošenja štetočinskog Zakona o slobodi veroispovesti. Kulminacija otpora, ponosa, časti, dostojanstva, odanosti veri i svojoj Crkvi, bile su litije. Svaki okup verujućeg naroda širom Crne Gore bio je odlučniji od prethodnog, masovniji, srčaniji, tvrđi u veri, nepokolebljiv u zavetu izrečenom u tri reči - NE DAMO SVETINjE!

MITROPOLIT AMFILOHIJE: CRKVA JE STVORILA CRNU GORU

NAROD Crne Gore je vaskrsnuo! Dugo gušeni oganj vere, zajedništva i bratske ljubavi u ljudima razgoreo se punim sjajem i lepotom.

Vlast je bezakonje proglasila za zakon i uprljala častan obraz Crne Gore. Pokušavaju da opljačkaju Crkvu koja je stvorila Crnu Goru, ali i da promene njen identitet.

Naši novinari, reporteri, fotografi beležili su istoriju i Kompanija "Novosti" objavila je svedočanstvo koje obuhvata sve litije širom Crne Gore i sve njene junake. A ima ih na hiljade! Ovekovečili smo uzbudljive slike vere koja ne da da se osramote preci i zavetom se obavezala potomcima.

Nikšić

Monografija o Litijama NE DAMO SVETINjE namenjena je građanima koji su pokazali šta se ne sme i šta nema cenu. Na njenim stranicama sabrane su najupečatljivije slike prkosa, zabeležene u gotovo svim crnogorskim gradovima i mestima. Na njima su ovekovečeni monasi, vernici, obični građani, đaci i studenti, starci, majke i očevi sa decom.

VLADIKA JOANIKIJE: ISTRAJAĆEMO I OSLOBODIĆEMO SE

KADA smo na Božjem putu spremni smo da pretrpimo svako poniženje za pravdu i istinu, ali se pokolebati nećemo. Istrajaćemo i izborićemo se. Oslobodićemo se! Zamislite, kakva je to vlast koja ratuje decenijama sa Njegošem i njegovim grobom, a sad su krenuli da ratuju i sa Svetim Vasilijem, ratuju sa decom i omladinom.

Na velikom smo zadatku i treba zajedno da se zavetujemo da ćemo ga pred Bogom i pred narodom i pred svojim potomcima časno i čestito izvršiti.

REDITELj EMIR KUSTURICA: VAŽNIJE I OD HLEBA

U ISTORIJI dođe vrijeme kada narodu vjera postaje važnija od hljeba, kada se u ljudima probude magnetne oluje pripadnosti, kada strahove strpaju pod kućni prag, pa zajedno, objedinjeni vjerom, to osjećanje pretvaraju u slobodu!

Neizmjerivo je područje emocija koje, još uvijek, ne mogu da kontrolišu analitičari, kompjuteri, bankari i državni činovnici, policajci, sjecikese i marketinški stratezi i, što je najčudnije, tu prestaje da igra ulogu novac kao najveći socijalni motiv današnjice. Ima Boga!

AKADEMIK MATIJA BEĆKOVIĆ: NE MOGU BEZ SVOJE CRKVE

KO je ikada mogao i u snu sniti da će Crna Gora, koja je bila imanje Cetinjskog manastira, otimati i manastir i manastirsko imanje, i da će od crkve koja joj je dala krštenicu tražiti da se legitimiše i pokaže svoju.

Ćutali su kad su im poricali istoriju, preimenovali jezik i pismo, a stali u odbranu vere znajući da ako im uzmu crkvu uzeli su im sve, a ako crkvu odbrane nisu im uzeli ništa. I kada se činilo da su se Crnogorci predali, da su pristali na sve i mogu bez svega, ustali su i pokazali da ne mogu bez onog najsvetijeg i najbitnijeg, svoje crkve i vere u Boga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije