MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKAMEĐUSOBNI revolveraški obračun ukrajinskih mafijaša u blizini Kijeva zasenio je atentat na Kotoranina Radoja Zvicera (38) koji se još nalazi u bolnici, gde ga čuva kijevska policija. Zbog toga većina medija u Ukrajini ovog vikenda ne piše o obračunu balkanskih mafijaša, niti o stanju teško povređenog, jednog od vođa "kavačkog klana". Nisu smatrali ni zanimljivimi to što je njegova žena Tamara repetirala pištolj kako bi odbranila ranjenog muža, što su i snimile kamere.

Ali, ostala su bez odgovora mnogobrojna pitanja ukrajinskih novinara oko pokušaja, kako su ih nazvali "balkanskih bandita" da ubiju Zvicera u elitnom delu Kijeva. Širu javnost zanima i odgovor na pitanje: ako je policija zaista znala o namerama mafijaša da ubiju Zvicera, zašto ih nije pohapsila i pre nego što su krenuli prema njegovom stanu da ostvare svoj krvavi plan? Mnoge građane Ukrajine šokirala je činjenica da su policajci bili umešani u taj mafijaški obračun.

Ko je sve od policajaca bio u igri i hteo da zaradi na mafijaškom obračunu tek bi trebalo da utvrdi istraga, jer mediji u Kijevu tvrde da osim Rostislava Černobrivog iz policijskog puka "Kijev" i njegovog bivšeg šefa Jevgenija Dejdeja ima još osoba koje su na neki način pomogle četvorici plaćenih ubica da pripreme krvavi obračun i da zatim pobegnu preko granice u Moldaviju. Kao što su "Novosti" pisale, svi oni su pohvatani u zoru, 27. maja, u Odeskoj oblasti, kad su već poverovali da će preći granicu.

Prema navodima ukrajinskog izdanja "Komsomolske pravde" (KP), policija u Kijevu je saznala za plan plaćenih ubica da likvidiraju Zvicera još u aprilu, a oni su stigli u Kijev u maju.

- Postoji i verzija o ukrajinskom tragu u ovom pokušaju ubistva. U maju prošle godine u Odesi je policija otkrila 20 tona kokaina koji je stigao brodom iz Kolumbije. Navodno je policija o toj pošiljci doznala zbog svađe dva crnogorska klana - navodi KP.

Ništa manje zanimljivo je i pitanje zašto je policija u Kijevu pokušala da prećuti da su u pokušaj ubistva Zvicera umešani i bivši i sadašnji policajci. Nije teško naslutiti ako se zna ko je Jevgenij Dejdej, koji je na neki način pomagao banditima da ubiju Zvicera. A to da je Dejdej, bivši narodni poslanik u Vrhovnoj radi (parlamentu), bio u vezi sa balkanskim mafijašima, novinarima je kazao visokorangirani čovek u ukrajinskoj nacionalnoj policiji.

Dejdej sa gradonačelnikom Kijeva Kličkom, bivšim premijerom Jacenjukom i bivšim državnim tužiocem Lucenkom

Dejdej je lažni heroj sa Majdana, kada je 2014. rušen predsednik Viktor Janukovič. Zbog zasluga u obračunima sa policijom u Kijevu, a kasnije i ratovanja u Donbasu, on je dogurao do čina potpukovnika u policiji, mada je pre toga bio osuđen zbog siledžijstva na pet godina zatvora. Za organizaciju tuče i opšteg haosa na Majdanu bio je nagrađen Ordenom za hrabrost trećeg stepena i to mu je bila preporuka za ulazak u parlament bez obzira na banditsku prošlost. Do puča u Kijevu bio je osuđen na pet godina zatvora za razbojništvo, jer je sa svojim "kompanjonom" napao jedan bračni par, a ženu udario oružjem u glavu. "Proslavio se" i po tome što je istukao sudiju Zaikina.

Radoje Zvicer

Dejdeja su novinari okarakterisali kao "malog bandita" iz Renija, luke u Odeskoj oblasti. Na izbornom spisku partije Narodni front bio je na 32. mestu, a tu partiju osnovali su Arsenij Jacenjuk i Aleksandar Turčinov. Sam Jacenjuk je posle puča bio premijer Ukrajine, a Turčinov predsednik parlamenta i v. d. predsednika Ukrajine. Uz takvu podršku Dejdej je mogao da radi šta hoće. U ukrajinskom parlamentu je bio zapamćen po više skandala.

Tek kad se promenio odnos snaga u političkom vrhu Ukrajine, ponovo su isplivali stari gresi Dejdeja. Prvo je došao u sukob sa tadašnjim gubernatorom Odese Mihailom Sakašvilijem, a zatim i sa državnim tužiocem Jurijem Lucenkom. Posle isteka mandata u parlamentu, Dejdej nije imao šansu da bude ponovo izabran, a sada lako može završiti i u zatvoru.

Koliko su novca mafijaši dali ukrajinskim policajcima za obećane usluge, istraga tek treba da utvrdi i dokaže.

- Sasvim je moguće da je taj "banditski aranžman" sa policajcima napravio neko drugi ko živi u Ukrajini, a ima veze sa narko-mafijom - procenjuju upućeni u ovaj slučaj.

Policajci su, inače, kako je dosad utvrđeno, napadačima na Radoja Zvicera - Stefanu Ćuriću, Emilu Tuzoviću, Milanu Brankoviću i Petru Jovaniću, pomogli da kupe oružje i automobil koji su koristili, a zatim zapalili.


PORODIČNI BIZNIS ILI DROGA

DOK mediji na Balkanu tvrde da porodica Zvicer ima u Kijevu registrovanu firmu i bavi se biznisom, agencija "Rambler" postavlja pitanje šta zapravo radi Radoje Zvicer.

- Da li se on samo skrivao u Ukrajini ili je bio koordinator narko-trgovine. Moguće su sve varijante. Luka u Odesi je uvek bila punkt koji se spominjao kad je reč o trgovini narkoticima - navodi autor "Ramblerovog" teksta.

Vlasti u Kijevu su imale formalni razlog da dozvole porodici Zvicer da živi u njihovom gradu jer su imali registrovanu firmu. Ali istraga će sigurno pokušati da utvrdi koliko je to zaista bio pravi biznis, a koliko maska za legalizaciju boravka.

NAPADAČE ČEKA SUĐENjE

UHAPŠENI zbog pokušaja ubistva Zvicera - Baranin Stefan Đukić (30), Podgoričanin Emil Tuzović (30), kao i Nišlije Petar Jovanić (46) i Milan Branković (31) nalaze se u istražnom zatvoru u Kijevu. Oni će morati pred sud zbog pokušaja ubistva, nelegalnog posedovanja oružja, ali i nelegalnog ulaska u Ukrajinu sa lažnim pasošima.

Tek kada budu osuđeni, na red dolazi proterivanje iz zemlje i izručivanje pravosudnim organima zemalja čiji su građani.