Obeležje slavnom pesniku: Vasku Popi SPOMENIK, ali neće sedeti u Poslednjoj šansi

M. KRALj/ M. STANOJKOVIĆ

21. 02. 2020. u 11:14

Обележје славном песнику: Васку Попи СПОМЕНИК, али неће седети у Последњој шанси
UKS angažovalo vajara Mirsada Begića da uradi obeležje slavnom pesniku. Od obeležja u kafani se odustalo, jer je njena sudbina neizvesna - kaže Milovan Vitezović
SPOMENIK velikom pesniku Vasku Popi radiće slovenački vajar poreklom iz BiH Mirsad Begić. Autora je angažovalo Udruženje književnika Srbije, koje će ovo spomen-obeležje darovati gradu. Ipak, Popa neće "sedeti" u svom omiljenom restoranu "Poslednja šansa", kako je bilo zamišljeno kada je podneta inicijativa, već će se smestiti nedaleko odatle, u Tamšajdanskom parku.

- Spomenik Vasku Popi biće u parku Tašmajdan, blizu mesta na kome je često provodio vreme. Spomenik je poklon Udruženja književnika Srbije. Presrećan sam jer će Popa konačno dobiti spomenik u Beogradu i zato što će sjajni vajar Mirsad Begić ostaviti trag u Beogradu svojom skulpturom - naveo je Goran Vesić na svom fejsbuk profilu.

Da Begić "oživi" pesnika odlučeno je - prema mišljenju Milovana Vitezovića, predsednika UKS, koji je na čelu Odbora za postavljanje obeležja - jer je reč o jednom od najboljih stvaralaca na prostoru bivše Jugoslavije.


- Spomenik Popi, koji je dar UKS gradu Beogradu, nalaziće se u Tašmajdanskom parku, ali ne kako je to prvobitno najavljivano u restoranu "Poslednja šansa", u kome je pesnik često sedeo. Od ove lokacije se odustalo zato što je neizvesno hoće li "Šansa" postojati u budućnosti - otkrio je u četvrtak za "Večernje novosti" Vitezović.


Pročitajte i: Vasko Popa uskoro na Tašmajdanu


Pre oko godinu dana, Komisija za spomenike usvojila je inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, Udruženja književnika Srbije i "Večernjih novosti", da se podigne spomenik našem čuvenom pesniku, ali u "Poslednjoj šansi".


Kako je prilikom usvajanja inicijative obrazloženo, razlog da obeležje bude podignuto baš na tom mestu jeste to što je Popa živeo preko puta Tašmajdana i dane provodio u ovom poznatom restoranu.


Međutim, pesnika je od stola u "Šansi" oterala neizvesna sudbina ovog ugostiteljskog objekta ako se obistine čaršijske priče - da sa novim vlasnikom, koji bi mogao da ga preuzme, ode i jedno vreme.


ČEKA SE ROČIŠTE

OMILjENI Popin restoran "Poslednja šansa" predmet je sudskog spora između sadašnjeg zakupca i preduzeća SC "Tašmajdan", koje njim gazduje. Razlog nesuglasica je to što je, prema rečima zakupca, mimo njegovog znanja, održana licitacija u potrazi vlasnika za novim zakupcem.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Kojic D Brana

21.02.2020. 18:00

Zasto se ne obelezi postojanje i delo knjizevnice Jakovljevic. Isto i Njenog brata .????

Kojic D Brana

21.02.2020. 18:03

Udruzenje je zaboravilo Branka Copica . Titoizam je jos ziv a kultura se zatrpava a Udruzenja se jos ,, osecaju ,, po jugoslovenstvu opa Djurdjo...