NI 23 MILIONA€ NE ŠTITE KANAL: Postrojenju koje bi trebalo da izbriše crnu ekološku tačku takođe potreban spas

Z. Rajić

05. 05. 2021. u 06:34

POSTROJENjE napravljeno s ciljem da se zaustavi višedecenijsko zagađenje Velikog bačkog kanala (VBK) i omogući njegovo čišćenje na deonici od šest kilometara kroz Vrbas, koja je, prema izveštaju Norveškog instituta za istraživanje voda, najcrnja ekološka tačka Evrope, i samo je zapalo u fazu kad mu je neophodan spas.

НИ 23 МИЛИОНА€  НЕ ШТИТЕ КАНАЛ: Постројењу које би требало да избрише црну еколошку тачку такође потребан спас

Foto EPV

Reč je o Centralnom postrojenju za preradu otpadnih voda (CPPOV) u Vrbasu, najvećem projektu EU u našoj zemlji posle Žeželjevog mosta u Novom Sadu, koje je prestalo s radom pre dva meseca.

Opština Vrbas je, radi hitne sanacije i pokretanja punog kapaciteta CPPOV, u čiju je izgradnju uloženo 23 miliona evra, angažovala stručnu ekipu beogradskog "Eko-sistemsa", firme specijalizovane za inženjering i projektovanje u oblasti tretmana otpadnih voda.

"SREĆOM" RADE BAKTERIJE

UZ predstavnike komunalnih preduzeća susednih opština Vrbas i Kula, u kontroli rada CPPOV nedavno je bio i Ratko Đurđevac, predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV).

- Na prečistaču nema hemijskog tretmana, ali bakterije rade svoj posao, pa se u VBK ipak ne ispušta potpuno prljava voda. Biološki tretman je obe opštine spasao plaćanja veće štete zbog nerada CPPOV - kazao je Đurđevac.

- "Eko-sistems" je u obavezi da do kraja maja obavi uvid u stanje CPPOV i proceni vrednost vraćanja postrojenja u funkciju. Optimalni rad centralnog prečistača je uslov da se pristupi remedijaciji VBK, iz kojeg je potrebno izvući oko 300.000 kubnih metara mulja, zatrovanog teškim metalima, virusima i bakterijama - rekao je predsednik Opštine Vrbas Predrag Rojević.

HITNO Kontrola radi sanacije prečistača, Foto EPV

Postrojenje je iskočilo iz pogona jer je ga je napustila međunarodna kompanija Veolia Water Solutions and Technologies, odnosno njen ogranak "Veolija Srbija", koja je njime upravljala od 1. juna prošle godine. "Veoliji" je povereno da rukovodi postrojenjem dok se ne potroši 50 miliona dinara, koliko je za njegov rad obezbedila Vlada Srbije. Taj rok je istekao još u novembru, a "Veolija" se povukla četiri meseca kasnije, pošto nije ispunjeno očekivanje da će ugovor biti produžen.

- Trebalo bi konačno da postrojenjem upravlja lokalna ekipa obučenih stručnjaka. Za njegov održiv rad potrebno je da se uvede naplata prečišćavanja otpadnih voda i da resorno ministarstvo učini pritisak na industriju kako bi se priključila na prečistač i doprinela da on radi u punom obimu i bude rentabilan - istakao je Ranko Mitrović, v. d. direktora JP "Prečistač Vrbas - Kula".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije