FAKULTETI SVEDOCI RAZVOJA I ŽIVOTA U RAZLIČITOSTI: Visokoobrazovne ustanove u Subotici nosioci razvoja vojvođanskog društva

J.L.

15. 04. 2021. u 16:53

VISOKOOBRAZOVNE ustanove u Subotici – Ekonomski i Građevinski fakultet i Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku nosioci su ekonomskom i infrastrukturnog razvoja Vojvodine, ali imaju i veliki značaj u unapređenju položaja manjina – zaključak je današnje posete Zorana Miloševića, pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost ovim ustanovama.

ФАКУЛТЕТИ СВЕДОЦИ РАЗВОЈА И ЖИВОТА У РАЗЛИЧИТОСТИ: Високообразовне установе у Суботици носиоци развоја војвођанског друштва

Foto: Zoran Milošević

- Reč je o vrlo važnim resursima našeg razvoja u sferi ekonomije i građevinarstva, a posebno važnu misiju u Vojvodini ima Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku. Ovaj fakultet svedoči pre svega o tome kako mi vidimo život u različitosti, jer su važne perspektive nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica vezane za njihovu kulturnu, obrazovnu, političku i svaku drugu integrisanost u srpsko društvo – naglasio je sekretar Milošević.

Tokom radne posete bilo je reči i o unapređenju infrastrukture fakulteta, poboljšanju studijskih programa, kao i o pitanjima u vezi sa primenom Zakona o visokom obrazovanju, pre svega o dualnom obrazovanju.

- Mi imamo dva puta – jedan predstavljaju akreditovani studijski programi dualnog obrazovanja, dakle posebni programi koji u odnosu teorije i prakse pokazuju bolju usklađenost praktične nastave, gde se kroz angažman poslodavaca i fakulteta intenzivira ta praktična delatnost. Drugi put je da već postojeći studijski programi imaju jedan modul koji obezbeđuje veći udeo praktičnog rada. Znači, govorimo o spremnosti studenata da po završetku studija potpuno budu integrisani u radne procese – pojasnio je Milošević dodajući da je u narednom periodu potrebno modernizovati studijske programe na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku, posebno za doktorske studije, čime bi postupak dobijanja statusa pravnog lica bio zaokružen. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri