MAJA GOJKOVIĆ U PARAĆINU: Izgradnja muzeja staklarstva učiniće prepoznatljivim grad i čitavu državu

Z. Rašić

23. 03. 2021. u 17:36

OPŠTINA Paraćin javila se na konkurs Ministarstva kulture i informisanja “Gradovi u fokusu”, za sredstva za infrastrukturno opremanje nekadašnjeg diskonta staklare sa magacinskim prostorom, sada u opštinskom vlasništvu, kako bi taj objekat pretvorila u muzej staklarstva.

МАЈА ГОЈКОВИЋ У ПАРАЋИНУ: Изградња музеја стакларства учиниће препознатљивим град и читаву државу

Foto: Z. Rašić

Bio je to glavni povod da Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja, razgovara danas u Paraćinu sa predsednikom te opštine Vladimirom Milićevićem, te da zajedno nakon toga obiđu ovaj objekat.

Gojkovićeva je kazala da je Paraćin veoma aktivan na konkursima koje raspisuje njeno ministarstvo, a projekat izgrađe muzeja staklarstva skreće posebnu pažnju jer bi to učinilo prepoznatljivim u regionu i svetu ne samo Paraćin, već i čitavu Srbiju.

- UNESKO je odredio 2022. godinu za godinu stakla, a nekako su se namere i planovi lokalne samouprave u Paraćinu poklopili sa svetskim tendencijama, zbog čega sam i došla da vidim lokaciju gde bi bio taj muzej i kakve su mogućnosti za razvoj Paraćina u kulturnom smislu, a to bi doprinelo i razvoju ekonomskog apekta - rekla je Gojkovićeva, naglasivši da je oduševljena kako to već sad izgleda, koji će muzejski artefakti biti izloženi, uz različite radionice, izložbe, edukacije...

Foto: Z. Rašić

 

Kako je, van programa posete, obišla i staru zgradu Kulturnog centra i primetila da je to impresivno istorijsko zdranje, potpredsednica Vlade je konstatovala da Paraćin ima izuzetno velike kapacitete da bude u najužem izboru i jednog drugog projekta Ministarstva kulture i informisanja. Radi se o projektu “Prestonice kulture Srbije”. Ministarstvo popisuje dvorce, vile i letnjikovce da bi utvrdilo da li je njihova namena adekvatna jer mnogo kulturnog nasleđa propada, kaže Gojkovićeva. To u Paraćinu nije slučaj, a ona očekuje da uskoro zaživi i novo, moderno zdanje Kulturnog centra.

Kad je o planovima za izgradnju muzeja staklarstva reč, predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević, između ostalog, podsetio je da su svi u tom gradu za Staklaru veoma emotivno vezani jer su čak i cele porodice radile u njoj.

- Staklara je u Paraćinu od 1907. godine i mi hoćemo da se, zbog toga, definišemo kao grad stakla. Muzej staklarstva je veoma značajan zato što Staklara ima veoma važne eksponate od stakla još iz te godine, ali to prosto do sada nije objedinjeno u celinu. Mi imamo staklarski diskont koji je sada opštinsko vlasništvo i u saradnji sa SFS konkurisali smo kod ministarstva za novac. Dobili smo podršku i, što je najbitnije, imamo čvrsto uverenje da ćemo dobiti sredstva za izgradnju tog muzeja, za njegovo potpuno opremanje – rekao je Milićević.

KONKURSI RASPISANI PRVI PUT

Ministarka kulture i inforisanja Maja Gojković rekla je da je ponosna što su ove godine prvi put imali konkurse iz oblasti informisanja koji se odnose na sadržaje vezane samo za kulturu, jer je to neophodno u vremenu poplave kiča i šunda.

Rezultati konkursa na koji se Paraćin javio znaće se uskoro jer je u toku formiranje komisija koje će izabrati najbolje projekte. Nakon toga radiće se projektna dokumentacija za muzej staklarstva, pa idejno rešenje.

STAKLARA I STRATEŠKI PARTNERI

Na pitanje ima li nagoveštaja investicija za “Srpsku fabriku stakla”, Maja Gojković je odgovorila da ima, ali da o tome ne može da govori jer upravo ti zainteresovani investitori ne dozvoljavaju da se javno priča o njima u prvim fazama razgovora. – Investitora ima više, Vlada vodi pregovore i ubeđena sam da će uskoro izaći u javnost sa strateškim partnerom, što je izuzetnio važno za Paraćin, ali i za ekonomiju čitave države.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024