OGRANIČILI BROJ SPRATOVA: Skupština grada Sombora donela nova rešenja protiv neplanske izgradnje

J. BEKIĆ

06. 03. 2021. u 06:21

ОГРАНИЧИЛИ БРОЈ СПРАТОВА: Скупштина града Сомбора донела нова решења против непланске изградње

Stanovi na Novoj Selenči / Foto J. Bekić

U SKUPŠTINI grada Sombora javno je predstavljen nacrt Plana generalne regulacije na prostoru gradskih mesnih zajednica Stara Selenča, Selenča i Nova Selenča.

Rukovodioci tog dokumenta Velinka Nešić i Vesna Đorđević predočile su osnovne karakteristike ovog, kako su ga opisale,najvažnijeg plana generalne regulacije rađenog do sada u ovom gradu, jer obuhvata najatraktivniji prostor na lokacije tri gradske mesne zajednice, odnosno tri Selenče.

Trenutna važeća pravila građenja imaju mnogo nedoumica i mogu da se tumače kako kome odgovara, a sada su u novom planu generalne regulacije pravila jasno određena. Za svaku zonu određena je maksimalna dozvoljena spratnost.

Velinka Nešić je analizirajući postojeće stanje navela da je poslednjih godina započeta urbana transformacija ovog prostora, naročito u široj centralnoj zoni.

- Urbano tkivo koje su činili prizemni porodični stambeni i stambeno-poslovni objekti, načeto je gradnjom više porodičnih stambenih objekata - rekla je Nešićeva.

Prema rečima Vesne Đorđević Janjatović, uočeni su brojni negativni primeri iz prakse, kao što je izgradnja višespratnica na mestima koje ne odgovaraju trenutnim uličnim profilima, što izaziva kolaps u svakom smislu.

Na malim parcelama izgrađene su neprimereno velike zgrade sa malim dvorištima, nedovoljnim brojem parking-mesta i bez zelenila. Kako je rečeno, izgradnjom višeporodičnih objekata ugrožava se funkcionalnost, privatnost i osunčanost porodičnih stambenih objekata koji se nalaze u neposrednoj blizini.

PRIMEDBE GRAĐANA NA PLANOVE

NAREDNI korak ka usvajanju tog dokumenta je javna sednica Komisije za planove Grada Sombora na kojoj će građani moći da obrazlože podnete primedbe. Sednica komisije zakazana je za 11. mart.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)