LED SIJALICE VEĆ DONELE VELIKE UŠTEDE: Troškovi javne rasvete u Vršcu smanjeni za čak 3,4 miliona dinara

J. J. Baljak

05. 03. 2021. u 15:34

NA svetski dan energetske efikasnosti Grad Vršac je promovisao najveći realizovani projekat energetske efikasnosti, koji je podrazumevao rekonstrukciju, racionalizaciju i održavanje sistema javne rasvete primenom mera uštede energije LED tehnologijom.

ЛЕД СИЈАЛИЦЕ ВЕЋ ДОНЕЛЕ ВЕЛИКЕ УШТЕДЕ: Трошкови јавне расвете у Вршцу смањени за чак 3,4 милиона динара

Foto: J.J.B.

Prošle godine je zamenjeno 5.609 svetiljki na svim banderama u gradu i okolnim selima, uspostavljen je savremeni sistem upravljanja i rekonstruisani segmenti distributivne mreže.

Sve to je već u prvom mesecu primene, januara ove godine, donelo ogromne uštede u gradskom budžetu, kao i drastično smanjenje štetnih emisija toplote i CO2.

- Potrošnja električne energije za javnu rasvetu je sa 377.600 kilovat/časova mesečno smanjena na 134.437 kilovata. Odnosno, troškovi su sa 4,8 miliona dinara smanjeni na čak 1,4 miliona dinara samo u prvom mesecu primene novog sistema – ističe Slobodan Jovanov, član Gradskog veća za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

U dužem vremenskom periodu, ovim projektom će se ostvariti ušteda u potrošnji električne energije i troškova održavanja ovog sistema od čak 70 odsto, a dobijen je i ekološki prihvatljiv sistem, povoljan po životnu sredinu.

Jovanov je najavio da će sredstva, koja se uštede na ovaj način, usmeravati na dalje unapređenje sistema energetske efikasnosti, najpre se usresredivši na zgrade javnih ustanova i institucija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EVAKUACIJA NIŠKOG NASELJA ZBOG TOMAHAVKA NA GRADILIŠTU: Oglasio se i štab za vanredne situacije