LED SIJALICE VEĆ DONELE VELIKE UŠTEDE: Troškovi javne rasvete u Vršcu smanjeni za čak 3,4 miliona dinara

J. J. Baljak

05. 03. 2021. u 15:34

ЛЕД СИЈАЛИЦЕ ВЕЋ ДОНЕЛЕ ВЕЛИКЕ УШТЕДЕ: Трошкови јавне расвете у Вршцу смањени за чак 3,4 милиона динара

Foto: J.J.B.

NA svetski dan energetske efikasnosti Grad Vršac je promovisao najveći realizovani projekat energetske efikasnosti, koji je podrazumevao rekonstrukciju, racionalizaciju i održavanje sistema javne rasvete primenom mera uštede energije LED tehnologijom.

Prošle godine je zamenjeno 5.609 svetiljki na svim banderama u gradu i okolnim selima, uspostavljen je savremeni sistem upravljanja i rekonstruisani segmenti distributivne mreže.

Sve to je već u prvom mesecu primene, januara ove godine, donelo ogromne uštede u gradskom budžetu, kao i drastično smanjenje štetnih emisija toplote i CO2.

- Potrošnja električne energije za javnu rasvetu je sa 377.600 kilovat/časova mesečno smanjena na 134.437 kilovata. Odnosno, troškovi su sa 4,8 miliona dinara smanjeni na čak 1,4 miliona dinara samo u prvom mesecu primene novog sistema – ističe Slobodan Jovanov, član Gradskog veća za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

U dužem vremenskom periodu, ovim projektom će se ostvariti ušteda u potrošnji električne energije i troškova održavanja ovog sistema od čak 70 odsto, a dobijen je i ekološki prihvatljiv sistem, povoljan po životnu sredinu.

Jovanov je najavio da će sredstva, koja se uštede na ovaj način, usmeravati na dalje unapređenje sistema energetske efikasnosti, najpre se usresredivši na zgrade javnih ustanova i institucija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)