NARODNI KAZAN ADRESA - ZA SVE: Crveni krst u Jagodini korisnicima ne obezbeđuje samo kuvana jela

Z. GLIGORIJEVIĆ

09. 02. 2021. u 07:26

SLEDOVANjE u Narodnoj kuhinji pri Crvenom krstu je mnogim Jagodincima glavni dnevni obrok, zbog kojeg neretko pešače iz okolnih sela.

НАРОДНИ КАЗАН АДРЕСА - ЗА СВЕ: Црвени крст у Јагодини корисницима не обезбеђује само кувана јела

Foto Crveni krst

Veliki broj ljudi, međutim, teško živi i bez gladi, pa im ovdašnja organizacija nesebično obezbeđuje gotovo sve - od sveća kojima nadoknađuju isključenu struju, do odeće i obuće za često višečlane porodice.

- Svakodnevno, više od 450 korisnika iz 170 porodica u Narodnoj kuhinji, koja radi duže od dve decenije, dobija po pola kilograma hleba i pola litre kuvanog obroka. Crveni krst Srbije nam, u saradnji sa Ministarstvom za rad i boračka pitanja, namirnice obezbeđuje za devet meseci, a za tri se sami snalazimo. Pomažu nam donatori i lokalna samouprava, a bude i hrane koja preostane posle organizovanja raznih manifestacija - kaže sekretar CK u Jagodini Tanja Ristić.

MUKA Mnogi do distributivnog punkta pešače iz okolnih sela, Foto Crveni krst

A, korisnici su, uglavnom, samačka i staračka domaćinstva, osobe koji nisu stekle penziju ili su im one nedovoljne za život, bolesni, deca čiji roditelji ne rade, Romi...

- Zbog takve situacije, rad Narodne kuhinje ne podrazumeva samo pripremu i podelu hrane, već i distribuciju polovne odeće, obuće, posteljine, igračaka i školskog pribora. Lane, zbog epidemiološke situacije, nije održana tradicionalna akcija nazvana "Deca deci", kada mališani iz vrtića "Pionir" doniraju igračke i slatkiše. Ali, u toku je akcija čiji je cilj da 60 porodica dobije pomoć od po 120 evra - ističe Tanja Ristić i posebno naglašava to što, u saradnji sa Domom zdravlja, organizuju preventivne zdravstvene preglede.

Inače, Crveni krst u Jagodini je obeležio 145 godina neprekidnog rada, ima 60 aktivnih, mladih volontera i na desetine starijih koji godišnje učestvuju u organizaciji i čak 24 akcije dobrovoljnog davalaštva krvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024