DOSTA IM PRAZNIH OBORA: Stočari iz okoline Pirota inicirali ukidanje lane proglašene epidemije afričke kuge svinja

V. ĆIRIĆ

06. 02. 2021. u 06:21

LOKALNA samouprava u Pirotu će - zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - kod Uprave za veterinu inicirati ukidanje pre godinu dana proglašene epidemije afričke kuge svinja, kako bi ovaj vid stočarstva ponovo zaživeo.

ДОСТА ИМ ПРАЗНИХ ОБОРА: Сточари из околине Пирота иницирали укидање лане проглашене епидемије афричке куге свиња

Dezinfekcija obora i domaćinstava / Foto V. Ćirić

Inicijativa je usledila na zahtev mnogobrojnih stočara iz sela na takozvanom kružnom putu oko Pirota - od Berilovca, Izvora, Krupca, Velikog i Malog Jovanovca, te Trnjane s jedne, do Poljske Ržane s druge strane ovog dela teritorije - posle sastanka gradonačelnika mr Vladana Vasića za pomoćnikom ministra poljoprivrede Aleksandrom Bogićevićem.

Podsetimo, epidemija afričke kuge svinja je proglašena lane baš u ovo vreme, a tu odluku je pratilo uništavanje više od hiljadu grla u pomenutim selima, što je "glavom platio" i veliki broj prasića. Naredna mera je bilo dezinfikovanje obora u svim domaćinstvima koja su na ovaj način pretrpela štetu - uz naredbu da narednih 12 meseci u zaraženom području ne smeju da se bave uzgojem svinja, da se epidemija ne bi proširila.

Ustanovljeno je i to da su bolest svojim migratornim stazama prenele divlje svinje iz susedne Bugarske, gde ona nije iskorenjena već četiri godine, pa su prvi primerci uginulih životinja nađeni su blizi dimitrovgradskog sela Petrlaš. Nedugo potom, počele su da obolevaju i domaće svinje, pa je područje od Gornjeg Krivodola, na granici sa Bugarskom, sve do Pirota i u selima na pomenutom kružnom putu, proglašeno zaraženim, uz već pomenutu zabranu svinjogojstva.

Epidemija je proglašena i u mestima duž leve strane državnog puta, odnosno magistrale od Pirota do Dimitrovgrada, a slučajevi zaraze su se potom pojavili i u pojednim selima belopalančke i dimitrogradske opštine, kao i u još nekoliko žartišta oko Jalbotine, na teritoriji grada Pirota.

U akciju suzbijanja afričke kuge svinja su uključeni i lovci iz udruženja u Pirotu, Dimitrovgradu i Beloj Palanci...

Mnogobrojni uzgajivači, koji od ovog posla žive, sada smatraju da je vreme da se epidemija ukine, kako bi ponovo počeli da rade ono što najbolje znaju.

ODŠTETA

UPRKOS činjenici da je epidemija proglašena pre tačno jedne godine, niko još zvanično nije izračunao visinu štete koju su pretrpeli proizvođači, pa se samo pretpostavlja da se radi o višemilionskom iznosu. U međuvremenu, vlasnici uništenih životinja su dobili naknadu od po 35.000 za svakog tovljenika, ali i za prasad, mada to samo donekle rešava problem. Jer, uzgoj svinja je kontinuirani proces koji se ne dešava na mah, a sada baza za ovaj posao jednostavno ne postoji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!