PROLAZI KROZ SVE GRADOVE SRBIJE: Zastava Padobranskog bratstva 63. padobranske brigade bila u Kikindi

R. Š.

03. 12. 2020. u 13:57

NA putu oko sveta zastava Padobranskog bratstva 63. padobranske brigade u četvrtak je bila u Kikindi.

ПРОЛАЗИ КРОЗ СВЕ ГРАДОВЕ СРБИЈЕ: Застава Падобранског братства 63. падобранске бригаде била у Кикинди

Foto: Rada Šegrt

Kako je objasnio Dragan Milinković, rezervni vodnik čin putovanja zastave jedinstven je u svetu, kada su u pitanju specijalne brigade, jer prolazi kroz sve gradove Srbije, iz ruke u ruku pripadnika, a potom nastavlja put oko sveta gde god se nalaze pripadnici. Kada obiđe planetu vraća se u kasarnu 63. padobranske brigade. U Kikindu je stigla iz Zrenjanina, a odatle je odneta u Suboticu.

- Na mostarskom ratištu je 1992. poginuo Kikinđanin Antal Šipoš. U tom gradu imamo pedesetak članova, mlađih i starijih. Zastava je dobila orden Narodnog heroja u ratu 1999. godine za zasluge u svim ratovima od Slovenije do Kosova. Ovako negujemo tradiciju koja je počela još 1944. godine kada je i formirana u Bariju u Italiji, s tim da u Drugom svetskom ratu nije imala borbeno dejstvo. Putovanje zastave odražava veliko drugarstvo i pripadnost jedinici – rekao je Milinković.

Zbog epidemiološke situacije izostalo je okupljanje padobranaca na Vidovdanskom skupu, Balkanskom skoku prijateljstva i Danu osnivanja brigade 14.oktobra, pa je putovanje zastave način da se odi jedinstvo pripadnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)