VEKOVI SLUŽBE BOGU I RODU: Drevna bogomolja u Nedeljicama kraj Jadra

V.M.

16. 11. 2020. u 17:16

NA prelepom brežuljku, između sela Gornjih i Donjih Nedeljica, odakle se, kao dlanu vidi reka Jadar, po kojoj čitav loznički kraj nosi ime, njena krasna dolina, a dalje legendarni Cer i Iverak, pre 314 godina podignuta je bogomolja, posvećena tada,kao i sada, svetom velikomučeniku Georgiju.

ВЕКОВИ СЛУЖБЕ БОГУ И РОДУ: Древна богомоља у Недељицама крај Јадра

Foto: V.M.

Pre 14 godina, 2006. godine, uz blagoslov tadašnjeg episkopa šabačko-valjevskog Lavrentija, meštani Nedeljica, Gonjih i Donjih, obnovili ovu svetinju, koja je zasijala punim sjajem. U njenoj velikoj porti podrnut je velelepni zvonik, lepa parohijska zgrada,palionica sveća. A porta je uređena i doterana, pa sa eksponatima,podseća na domaćinsko dvorište Jadrana iz minulih vremena,sa sve darovanom česmom iz koje lije izvorska voda čista kao suza.

-Ponosni smo na našu bogomolju - kaže Milutin Stevanović, domaćin iz Donjih Nedeljica, koji je, upravo, sa suprugom Jadrankom, rodom iz Sokolca, sa Romanije, kćerkama Biljanom i Snežanom i zetom Maksimom, slavi Đurđic,onako kako su činili njegovi roditelji, Anka i Vojislav.

- Volimo da se okupljamo oko ove svetinje, koja, evo, više od tri veka služi Bogu i rodu na najbolji mogući način. Sećam se svakog uranka,svakog nošenja panajie za slavu, svakog venčanja, ali i tugovanja ljudi našeg kraja kraj i u staroj našoj crkvi, koja svedoči o našem poreklu, trajanju i nama danas.

Među onima koji su se, vazda, radovali odlasku u seoski hram je ugledni loznički ginekolog akušer,višegodišnji generalni direktor Zdravstvenog centra u Loznici,sa svojim najbližim i komšijama, poput Milutina Stevanovića, što su,na najlepši način, preneli na svoju decu,podsećajući da je ovo hram Boga živoga stariji i od nekih,sada velikih civilizacija...

Među sveštenicima ovde je služio čuveni prota Vlado Popović, čija je loza dala 12 sveštenika u nizu i čiji je predak sačuvao sablju sa Kosovskog boja na kom je učestvovao. Rodom iz susednih Runjana, takođe lepog sela,odlučio je i uspeo da podigne crkvu u Lipnici za svoje selo Runjane, Lipnicu, Grnčaru, Kozjak i Lipnički Šor.

- Nadahnut ljubavlju prema Bogu i ljudima, prota Vlado je uspešno proširivao službu i blisku vezu crkve sa vernicima,kao odličan čovek, skoro savršen duhovnik i jako učen čovek – kažu naši sagovornici.

O hramu i poverenim mu parohijama posvećeno brine protonamesnik Goran Mićanović, čiji su prehodnici, u bliskoj budućnosti,ostavljali značajan beleg među ovdašnjim ljudima, od legendarnog prote Mihaila Pavlovića do mlađih prota Dejana Pavlovića i Jovana Joce Pavlovića. Svi oni, kao i oni pre njih,uz sadašnjeg paroha, kažu meštani „bili su i ostali jako vezani, ne samo za delanje na njivi Gospodnjoj, već i po toplim, srdačnim i prijatnim odnosima sa ovim dobrim ljudima, sjajnim domaćinima,učenim, bistrim i uglednim meštanima, ne samo u kraju i Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!