TREĆINA TESTIRANIH U KIKINDI POZITIVNA NA KORONU: Među obolelima i zdravstveni radnici, građani na preglede čekaju ispred ambulante (FOTO)

R. Šegrt

14. 11. 2020. u 13:51

EPIDEMIOLOŠKA situacija u Kikindi je izrazito nepovoljna, sa tendencijom pogoršanja, jer je trećina tesitanih pacijenata pozitivna na koronavirus. Od 117 testiranih, korona je registrovana kod 39 pacijenata i to je od početka epidemije najveći procenat obolelih, saopštila je danas dr Sandra Radlović, direktorka Zavoda za javno zdravlje.

ТРЕЋИНА ТЕСТИРАНИХ У КИКИНДИ ПОЗИТИВНА НА КОРОНУ: Међу оболелима и здравствени радници, грађани на прегледе чекају испред амбуланте (ФОТО)

Foto: Rada Šegrt

- U Kikindi je trenutno 119 obolelih, a 18 se nalazi na lečenju u Opštoj bolnici. Nijedan od hospitalizovanih pacijenata nije životno ugrožen. Među obolelima ima i zdravstvenih radnika Opšte bolnice. Uglavnom je zaraženo radno aktivno stanovništvo životne dobi od 20 do 60 godina. Nema male dece koja su zaražena. Obolelo je jedan tinejdžer od 17 godina i na kućnom je lečenju – rekla je Radlović.

Problem za građane koji imaju simptome je u tome što na preglede čekaju na otvorenom, i ispred kovid ambulante Doma zdravlja i ispred laboratorije gde daju krv na analizu. Ispred ambulante u Svetosavkoj ulici Crveni krst je postavio šator.

- Pokušaćemo da nađemo nova rešenja. Ukoliko bude bilo moguće naćićemo nove lokacije za testiranje i o tome ćemo razgovarati sa nadležnima u Opštoj bolnici i Domu zdravlja – rekao je gradonačelnik Nikola Lukač.

Lukač kaže da Grad neće, zasad, uvoditi nove mere u odnosu na one koje su donete u utorak, ali je apelovao na građane da ih poštuju, da se ne okupljaju na slavljima, sahranama i u kafanama. Odlukom gradskog Kriznog štaba od utorka ugostiteljski objekti mogu da rade do 21 sata, zabranjeno je pušenje u lokalima, a za jednim stolom mogu da budu samo dva gosta. Dozvoljeni nivo buke je maksimalno 40 decibela. Do 23 sata mogu da rade samo priređivači igara na sreću.

- Komunalna gradska inspekcija u saradnji sa pokrajinskim i republičkim inspekcijama kontrolisla je rad ugostitelja. Zadovoljni smo njihovim ponašanjem, jer je više od 50 njih pokazalo odgovornost poštujući mere – istakao je Miroslav Dučić, član Gradskog veća za komunalne usluge.

Kako je najavio Dragan Pecarski, član Gradskog veća za sport, od ponedeljka neće raditi bezeni Sportskog centra “Jezero”, ali ne zbog korone, već zbog rekonstrukcije.

POVEĆANjE I U OKRUGU

U oštinama Severnobanatskog okruga, takođe, se beleži povećan broj obolelih od kovida 19. Zaraženo je ukupno 186 pacijenata , najviše u Kikindi jer je najveća, u Kanjiži 22, Senti 19, Novom Kneževcu 16, Čoki šest, a Adi četiri pacijenta. Među njima su i zdravstveni radnici Opšte bolnice Senta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest