ZBOG PORASTA BROJA OBOLELIH Još jedna opština u Srbiji uvela vanrednu situaciju

S. M. Jovanović

10. 11. 2020. u 13:08

PREDSEDNIK opštine Negotin, Vladimir Veličković doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na području te opštine.

ЗБОГ ПОРАСТА БРОЈА ОБОЛЕЛИХ Још једна општина у Србији увела ванредну ситуацију

Foto: S. M. J.

Odluka je doneta jednoglasno na sednici Štaba za vanredne situacije zbog nepovoljne epidemiološke situacije sa tendencijom daljeg pogoršanja.


-Na osnovu mišljenja epidemiologa iz Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru koji su epidemiološku situaciju ocenili kao nepovoljnu, s obzirom na potencijalnu opasnost da i kod nas epidemija bukne kao u opštinama i gradovima u okruženju. Imamo problem sa nepoštovanjem mera okupljanja, nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Potencijalni rizici za dalje širenje infekcije su i proslave, kao i druga masovna okupljanja – rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i komandant Štaba za vanredne situacije.

Uvođenje vanredne situacije u opštini Negotin predloženo je i na osnovu povećanja broja pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja u Negotinu, kao i porasta broja obolelih i hospitalizovanih. Ocena je da je situacija nepovoljna, ali pod kontrolom zdravstvene službe i svih nadležnih institucija.

-Početkom novembra u našu kovid ambulantu dnevno se javljalo između 10 i 15 pacijenata da bi se taj broj sukcesivno povećavao do današnjeg dana da bi dostigao 22 pacijenta koliko ih je bilo u ponedeljak. To su pacijenti sa težom kliničkom slikom koji zahtevaju hospitalizaciju pa čak i upućivanje u drugu, višu zdravstvenu ustanovu – kaže dr Vidosava Paunović Barbulović, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Negotin.
U opštini Negotin u oktobru je bilo 28 pozitivnih pacijenata od kojih su 15 još uvek aktivni, a u novembru ih je već 10, od kojih je devetoro u bolnici. Trenutno na ovom odeljenju još dva pacijenta čekaju pi-si-ar nalaz.

Nepridržavanje mera lične zaštite i fizičke distance kod određenog procenta stanovništva, a na osnovu epidemiološkog istraživanja Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru, ocenjeno je kao potencijalno visok rizik.

- Nadamo se da ćemo u narednom periodu da odgovorimo ovom izazovu s obzirom da su tokom drugog talasa sve opštine u okruženju imale alarmantne brojke, a mi smo uspeli da se odupremo i nismo imali vanrednu situaciju ali sada smatram da je neophodno pre svega zato što su se ljudi malo i opustili – dodao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)