ONLAJN PEVANJE I OCENJIVANJE: Pandemija izmenila format sedmog vokalnog etno-festivala mladih u Negotinu

S. M. JOVANOVIĆ

12. 10. 2020. u 09:15

VOKALNI etno-festival mladih (VEF), koji u Negotinu već sedam godina svakog maja okuplja soliste i ansamble iz Srbije i zemalja u okruženju, do 16. oktobra će biti održan - onlajn.

ОНЛАЈН ПЕВАЊЕ И ОЦЕЊИВАЊЕ: Пандемија изменила формат седмог вокалног етно-фестивала младих у Неготину

Foto S. M. Jovanović

Aktuelna epidemiološka situacija je izmenila, odnosno smanjila i format manifestacije, ali su najavljeni nastupi devet pevačkih grupa - "Đurđevak" iz Centra za kulturu u Boru, Odseka srpskog tradicionalnog pevanja i sviranja beogradske srednje muzičke škole "Mokranjac", SKUD "Dr Mladen Stojanović" iz Prijedora, "Simonida" iz Nevesinja, KUD Batajnica, "Gusle" iz Kikinde, KUD "Mijat Mašković" iz Kolašina i "Vreteno" iz Banatskog Karađorđeva.

- Svi će biti predstavljeni posredstvom našeg jutjub-kanala, a zatim će stručni žiri koji čine etnomuzikolog, kompozitor i profesor dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i novinar Marija Vitas, te etnomuzikolog i docent Zoran Bogdanović odlučivati o tome ko je najbolji - kaže Danijela Marković iz kreativnog udruženja "Nego".

"NEGO" D. Marković (levo) sa suosnivačima V. Stanković, D. Botunjac i D. Jaćimović, Foto S. M. Jovanović

Inače, VEF je osnovan 2014. sa ciljem da promoviše tradicionalnu etno-muziku, da aktivno uključuje mlade u njeno očuvanje, kao i da podstiče njihovu kreativnu interpretaciju.

- I ovaj, sedmi festival će biti uzbudljiv i lep na svoj način. Možda će široj publici u regionu, ali i u Srbiji, upravo zbog trenutne pandemije i situacije u kojoj se svi nalazimo, biti zanimljivo da posluša i ovakvo izdanje Vokalnog etno-festivala mladih - dodaje Danijela Marković i ističe da je dodela nagrada najboljima, u kategorijama tradicionalnog pevanja i obrada, planirana za 24. oktobar.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)