DANI PATRIJARHA PAVLA: U manastiru Blagoveštenje na Krstovdan

V. I.

24. 09. 2020. u 19:30

U MANASTIRU Blagoveštenje, u nedelju, na Krstovdan, biće održani peti po redu "Dani patrijarha Pavla", ali će manifestacija, zbog epidemije korona virusa, trajati samo dan.

ДАНИ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: У манастиру Благовештење на Крстовдан

Foto: Turistička organizacija Čačka

Kako je najavio direktor TO Čačak, Vojin Jakovljević, moguće je da će nastavak biti u novembru, kada se očekuje promocija časopisa posvećena „Danima patrijarha Pavla", koji je u pripremi.

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije profesor dr Drago Milošević, rekao je da je upravo u manastiru Blagoveštenje drugi put rođen patrijarh Pavle, jer je zamonašen u ovoj isposnici na Kablaru više Ovčar Banje 1947. godine.

- Prvi put smo se sabrali 2016, jedna mala grupa entuzijasta i poštovaoca lika i dela patrijarha Pavla, na mestu odakle se vide sve staze kojima je hodio iskušenik Gojko, kaluđer, episkop i patrijarh Pavle. Mi slavimo njegov lik i delo, trudimo se da se ugledamo i sebe popravljamo iz dana u dan kako bi smo kao ljudi prošli kroz ovozemaljski život - kazao je dr Milošević.

- Patrijarh Pavle, dok je bio iskušenik u manastiru Vujan, napravio je krst koji danas nazivamo krst patrijarha Pavla, a na osnovu kojeg se stvorila ideja za koloniju što ima za cilj da okupi umetnike koji ručno rade drvene krstove. Ove godine nakon svete liturgije u osam časova, gradonačelnik Čačka Milun Todorović će svečano otvoriti manifestaciju. U 10 biće izložba odabranih krstova, odnosno onih koji su dobili prvu nagradu u prethodne četiri godine, i izložba ovogodišnja četiri od kojih je jedan iz Crne Gore. Tom prilikom ćemo podeliti nagrade i zahvalnicima učesnicima kolonije, a to će upotpuniti pojanje hora Slovo ljubve.

Turistička organizacija Čačak i Grad Čačak, kao pokrovitelj, potpomogli su održavanje „Dana patrijarha Pavla" sa 700.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)