DANI PATRIJARHA PAVLA: U manastiru Blagoveštenje na Krstovdan

V. I.

24. 09. 2020. u 19:30

ДАНИ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: У манастиру Благовештење на Крстовдан

Foto: Turistička organizacija Čačka

U MANASTIRU Blagoveštenje, u nedelju, na Krstovdan, biće održani peti po redu "Dani patrijarha Pavla", ali će manifestacija, zbog epidemije korona virusa, trajati samo dan.

Kako je najavio direktor TO Čačak, Vojin Jakovljević, moguće je da će nastavak biti u novembru, kada se očekuje promocija časopisa posvećena „Danima patrijarha Pavla", koji je u pripremi.

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije profesor dr Drago Milošević, rekao je da je upravo u manastiru Blagoveštenje drugi put rođen patrijarh Pavle, jer je zamonašen u ovoj isposnici na Kablaru više Ovčar Banje 1947. godine.

- Prvi put smo se sabrali 2016, jedna mala grupa entuzijasta i poštovaoca lika i dela patrijarha Pavla, na mestu odakle se vide sve staze kojima je hodio iskušenik Gojko, kaluđer, episkop i patrijarh Pavle. Mi slavimo njegov lik i delo, trudimo se da se ugledamo i sebe popravljamo iz dana u dan kako bi smo kao ljudi prošli kroz ovozemaljski život - kazao je dr Milošević.

- Patrijarh Pavle, dok je bio iskušenik u manastiru Vujan, napravio je krst koji danas nazivamo krst patrijarha Pavla, a na osnovu kojeg se stvorila ideja za koloniju što ima za cilj da okupi umetnike koji ručno rade drvene krstove. Ove godine nakon svete liturgije u osam časova, gradonačelnik Čačka Milun Todorović će svečano otvoriti manifestaciju. U 10 biće izložba odabranih krstova, odnosno onih koji su dobili prvu nagradu u prethodne četiri godine, i izložba ovogodišnja četiri od kojih je jedan iz Crne Gore. Tom prilikom ćemo podeliti nagrade i zahvalnicima učesnicima kolonije, a to će upotpuniti pojanje hora Slovo ljubve.

Turistička organizacija Čačak i Grad Čačak, kao pokrovitelj, potpomogli su održavanje „Dana patrijarha Pavla" sa 700.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)