VAZDUH OPASAN PO ŽIVOT: Smederevo opet među najzagađenijim srpskim gradovima

Јелена Илић
Jelena Ilić

11. 09. 2020. u 08:39

VAZDUH u Smederevu prošle godine svakog trećeg dana bio je opasan po zdravlje ljudi, pokazuje poslednji izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine, po kom je Smederevo ponovo u vrhu liste najzagađenijih srpskih gradova.

ВАЗДУХ ОПАСАН ПО ЖИВОТ: Смедерево опет међу најзагађенијим српским градовима

J. Ilić

Ko želi da sačuva zdravlje, svakog trećeg dana ne bi trebalo da diše u Smederevu. Ovlašćeni državni merači kvaliteta vazduha pokazuju da je tokom 2019. čak 121 dan koncentracija zagađujućih materija u vazduhu bila iznad crvene linije. To znači i da poslednje dve godine, grad ne napušta "ljubičastu zonu" koja predstavlja izuzetno zagađen, čak opasan vazduh.

Podaci o prekomernom zagađenju očitavani su sa merne stanice u naselju Carina koji do sada, uglavnom, nisu pominjani u izveštajima Agencije za zaštitu životne sredine. Podaci kazuju i da je Smederevo, po zagađenosti, na trećem mestu, posle Beograda i Valjeva .

Najviše brinu podaci o prekoračenju graničnih vrednosti za suspendovane čestice PM 10 i PM 2,5. Ove čestice dolaze od čvrstih goriva i ulaze direktno u pluća.

Takođe, izveštaj pokazuje da je azot-dioksida u vazduhu 140 dana bilo čak dvostruko više od maksimalno dozvoljene vrednosti. Prosečna godišnja koncentracija ne bi smela da prelazi 30 g/m3 a u Smederevu je bila 80. Inače, jedinjenja azota se ubrajaju u grupu vodećih karcinogena pluća.

J. Ilić

Prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine za 2018. godinu, u Smederevu je vazduh, takođe, bio treće kategorije, odnosno prekomerno zagađen čak 146 dana. Krajem 2019. godine, Smederevo se našlo na neslavnoj listi najzagađenijih gradova na svetu, kada je količina suspendovanih čestica u vazduhu bila je i do 22 puta viša od dozvoljene.

Među najvećim zagađivačima je Železara.

SEMAFORI ZAGAĐENjA

U toku je akcija "Mesec za čist vazduh" u kojoj građani potpisuju deklaracije za čist vazduh.

- Deklaracijom se svaki građanin izjašnjava da podržava procese ka rešenju problema aerozagađenja. Zahteva se i postavljanje semafora zagađenja na centralnom gradskom trgu, koji će nas obaveštavati kada da ne izlazimo napolje. Akcija traje do 15. septembra - kaže Dragan Nedeljković iz Inicijative "Crveni bedževi" koja organizuje akciju.

- Zagađenju najviše doprinose individualna ložišta, kotlarnice, industrija i drumski saobraćaj. Ima stravičnih podataka o broju umrlih iz izveštaja Svetske zdravstvene organizacije i "Batuta". Problem je što se svako spominjanje rešenja direktno vezuje za kritikovinje Železare, a građani ne žele da dovedu u pitanje ekonomski faktor jer ona zapošljava 5.000 radnika - komentariše Nataša Rašković, iz inicijative "Crveni bedževi" koje se bavi ovim problemom.

Lokalna vlast, za sada, ne preduzima konkretne poteze, osim što je u martu, sa dve godine zakašnjenja, usvojila Plan kvaliteta vazduha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri