BISKUP KOD KATEDRALE: Uskoro podizanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću u Subotici

J. LEMAJIĆ

07. 09. 2020. u 19:25

SPOMENIK biskupu Ivanu Antunoviću (1815 –1888), izliven u bronzi u prirodnoj veličini, biće uskoro postavljen na mestu između katedrale Svete Terezije Avilske i zgrade Subotičke biskupije, a njegovo svečano otkrivanje predviđeno je 15. oktobra, na praznik svete Terezije Avilske, zaštitnice Subotice.

БИСКУП КОД КАТЕДРАЛЕ: Ускоро подизање споменика бискупу Ивану Антуновићу у Суботици

Novosti

Podizanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću ozvaničeno je potpisivanjem Sporazuma o saradnji Katoličkog društva "Ivan Antunović", Hrvatskog nacionalnog veća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, institucija koje su pre pet godina inicirale ovaj posao.

Po rečima Tomislava Žigmanova, direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, biskup Ivan Antunović je spomenik zaslužio svojim delima -  pokrenuo je preporodno glasilo "Bunjevačke šokačke novine", bio autor prvog proznog dela među hrvatskim književnicima u Ugarskoj, među prvima pokušao da predstavi istoriju doseljavanja Bunjevaca i Šokaca na ove prostore, a osnovao je Fondaciju koja je finansirala više od 200 siromašnih, a talentovanih đaka iz hrvatske zajednice.
- Na samom početku smo bili svesni da to neće biti lako ni jednostavno, i dovoljno je samo da kažem da su sve finansijske troškove podizanja spomenika obezbedile institucije hrvatske zajednice. Takođe, važna je i poruka da se oko ove inicijative okupilo mnogo institucija i pojedinca koji su svojim materijanim i nematerijalnim sredstvima pokazali da im je stalo da ključna osoba za preporod Hrvata u Ugarskoj dobije svoje primereno spomen obeležje – ističe Žigmanov Žigmanov. - Ovaj spomenik treba da bude ne samo tačka odavanja počasti zaslužnima za kulturni razvoj hrvatskog naroda u Subotici, već i tačka poveznica sa drugim narodima s kojima živimo, jer mi nismo ovde da bismo nešto remetili, nego da bismo ukazali na poruke onih osoba koje su gradile mostove prema drugima, koje su negovale saradnju i koje su bile posvećene nastojanju da se sopstveni nacionalni, kulturni i verski prostor unapređuje i razvija.
Spomenik biskupu Ivanu Antunoviću u prirodnoj veličini, čija izrada se odvijala u tri faze, izliven je u bronzi, a na postamentu će, pored njegovog imena i godina rođenja i smrti, biti urezano i njegov životni moto "Sve za vjeru, narodnost i riječ svoju".
               

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega