NE ZAGAĐUJTE PRIRODU! Apel zaposlenih u Parku prirode Stara planina

V. Ć.

03. 09. 2020. u 16:57

НЕ ЗАГАЂУЈТЕ ПРИРОДУ! Апел запослених у Парку природе Стара планина

Foto: Park prirode

ZAPOSLENI u Parku prirode "Stara planina" u Pirotu, apeluju na posetioce mnogobrojnih vidikovaca i atraktivnih lokacija na "staroj lepotici", da ne bacaju smeće na mestima na kojima borave i da ne lože vatru radi roštiljanja, jer postoji opasnost da se izazove požar , koji bi mogao da izazove velike štete u ovom zaštićenom dobru.

Prema rečima Darka Đorđevića, upravnika Parka prirode, čuvari su u minulom periodu očistili ogromne količine smeća sa vidikovca Kozji kamik, zatim u neposrednoj blizini vodopada Tupavica, kod Rosomačkog ždrela, Slavinjskom grlu i sa drugih lokacija , međutim njihovi napopri se obesmišljavaju pomnašanjem pojedinih posetilaca ovog dela planine.

Osim Čuvarske službe parka prirode, u čišćenju pomažu i zaposleni u Turističkoj organizaciji Pirot.

- Ostatke hrane i drugi otpad tokom noći raznose divlje životinje i potrebno je mnogo napora da se sve pokupi i terencima  doveze u grad. Apelujemo na posetioce da  svoj otpad spakuju u kese i donesu do prvog konteujnera - kaže Đorđević.

Zbog ovakvog ponašanja bićemo prinuđeni da  sledećih dana uklonimo sva ložišta koje se koriste za roštiljanje i zabranimo loženje vatre, kako se ne bi izazvao požar.

Foto: Park prirode

Vatrenu stihiju mogu da izazovu i slomljeni delovi staklene ambalaže kao što je, na primer dno neke flaše-napominje diorektor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nebojša

03.09.2020. 17:25

U Srbiji postoji samo 1 nacin da se ovaj problem sa nevaspitanim, primitivnim i bahatim resi. Uvedite kazne za bacanje smeca 100.000 dinara a onda polovina ide onom ko prijavi i dostavi fotografiju sa lokacijom i vremenom i da se vidi lice i da se ono moze prepoznati ili pak video zapis. Verujte za 3 meseca sve ce biti cisto. Nikome na pamet nece pasti da baci smece a isto uvesti za vozace koji istresaju pepeljare na semaforima ili bacaju maramice i kese.