UZ POMOĆ DRŽAVE: U Kraljevu se trenutno gradi čak 320 stanova

G. Ćirović

02. 09. 2020. u 11:53

UZ pomoć države, u Kraljevu se trenutno gradi ukupno 320 stanova u okviru dva kapitalna projekta – Izgradnja stanova za pripadnike vojske, policije i drugih službi bezbednosti i Urbana regeneracija starog radničkog naselja u Dositejevoj ulici.

УЗ ПОМОЋ ДРЖАВЕ: У Краљеву се тренутно гради чак 320 станова

Foto: G. Šljivić

Iako smanjenim kapacitetom, ova kraljevačka gradilišta radila su i u vreme vanrednog stanja zbog epidemije kovodom-19, pa se može konstatovati da je izgradnja napredovala gotovo predviđenom građevinskom dinamikom.


U takozvanim Voćarevim livadama izgradnja prvih 214 od ukupno 946 stanova namenjenih bezbednjacima teče prema planu. Ovaj projekat realizuje se u Ribnici, nedaleko od istoimene kasarne u kojoj je smeštena komanda Druge brigade Kopnene vojske Srbije, a prve dve višespratnice, od ukupno planiranih osam, trebalo bi da budu završene do kraja godine.

- Izgradnja prve dve zgrade ulazi u završnu fazu i očekujemo da će biti završena do kraja godine. Pripadnici bezbednosnih službi moći će da kupe stanove po ceni od 400 evra po kvadratnom metru. A, na ovoj lokaciji mogućnost da po povoljnim uslovima sebi obezbede krov nad glavom imaće i prosvetni i medicinski radnici – kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Foto: G. Šljivić

 

Za izgradnju kompletne infrastrukture u ovom novom naselju – od atmosferske kanalizacije do javne rasvete, Vlada Srbije izdvojila je dodatnih 374 miliona dinara, a očekuje se i završetak gasifikacije na ovom području.


Istovremeno, pri kraju je izgradnja prve stambene zgrade sa 106 stanova u okviru regeneracije starog radničkog naselja u Dositejevoj ulici, teško oštećenog u zemljotresu 2010. godine. Ovaj projekat podrazumeva postepeno rušenje devastiranih i dotrajalih stambenih objekta i na tom mestu izgradnju četiri osmospratnice sa ukupno 366 stanova.
- Ukupna vrednost projekta procenjena je na oko 13,5 miliona evra - kaže Aleksandar Nestorović, direktor JP za uređenje građevinskog zemljišta - Plan je da se devastirane zgrade sukcesivno ruše kako se novoizgrađene budu useljavale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)