POBOLJŠANJE ŽIVOTA LESKOVAČKIH ROMA: Svetski dan Roma obeležen tradicionalnim prijemom u sedištu grada

I. M.

08. 04. 2024. u 13:34

Svetski dan Roma u Leskovcu je obeležen tradicionalnim prijemom pripadnika predstavnika romske nacionalne zajednice u Skupštini grada.

ПОБOЉШАЊЕ ЖИВОТА ЛЕСКОВАЧКИХ РОМА: Светски дан Рома обележен традиционалним пријемом у седишту града

foto: I.Mitić

Gradonačelnik Goran Cvetanovivić im je čestitao praznik, a na prijemu se razgovaralo o potrebama ove najbrojnije nacionalne manjine u gradu na Veternici. Ukazano je i na to da se prethodnih godina posvećeno radilo na uređenju romskih naselja.

- Leskovac ulaže značajne resurse u poboljšanje statusa Roma i zajedničkim snagama radi na rešavanju problema odnosno na zadovoljenju njihovih potreba. Ovaj praznik obeležava se i sa ciljem da se ukaže na značaj romske kulture i da promoviše jednakost za sve – istakla je Lidija Dimitrijević, zamenica gradonačelnika.

U leskovačkim romskim naseljima, kako je naglašeno, rekonstrusano je nekoliko najprometnijih ulica, izgrađen je sportski teren, uređen Dom kulture Roma, a sredstvima iz gradskog budžeta Leskovac je pomogao i izgradnju i uređenje Prve romske hrišćanske crkve.

Direktor Doma kulture Roma Srećko Živković uručio je gradonačelniku Cvetanoviću priznanje pod nazivom „Najbolji prijatelj Roma“. Nagrada je ustanovljena ove i biće dodeljivana svake godine na Svetski dan Roma.

Ovaj praznik se obeležava od 1990. godine u znak sećanja na prvi Međunarodni kongres Roma održan 1971. godine u Londonu kada su usvojena romska zastava i himna „Đelem, đelem“ kao i ime etničke zajednice i njenog jezika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije