KOSOVSKI VEZ UKRAS ZA SVE: Rukotvorine LJubinke Nikodijevićiz Stenjevca plene jedinstvenošću

Z. GLIGORIJEVIĆ

03. 04. 2024. u 13:38

PORODICA Nikodijević iz Stenjevca kod Despotovca nosi haljine, košulje, prsluke i kaiševe vezene resavsko-kosovskim bodom, pije kafu za stolom ukrašenim vezenim stolnjakom i spava na posteljini na kojoj su izvezene ljubičice ili ruže.

КОСОВСКИ ВЕЗ УКРАС ЗА СВЕ: Рукотворине Љубинке Никодијевићиз Стењевца плене јединственошћу

FOTO: Privatna arhiva

Sve ove unikatne predmete izrađuje Ljubinka Nikodijević (63), vlasnica poljoprivrednog gazdinstva. Rukotvorine ove vredne i kreativne Despotovčanke jedinstvene su u okolini, jer su žene na ovaj način vezle još osamdesetih godina prošlog veka.

Vezu ju je naučila baka Biserka, u čije se vreme na ovaj način radila narodna nošnja. Ljubinka još čuva narodnu nošnju koju je Biserka izradila 1925. godine. Rukotvorine ukrašavane resavsko-kosovskim bodom bile su aktuelne četrdesetih godina prošlog veka, kada su počele da se vezu razne garniture, stolnjaci i posteljine, potom šezdesetih, pa osamdesetih prošlog veka. Ljubinka je rešila da ovaj jedinstven vez, koji je potisnuo takozvani punjački vez, spase od zaborava.

- Vezu se pokrstice po kockicama. Motiv najpre nacrtam na papiru sa kockicama, jer one moraju da se broje da bi šara bila tačna. Motivi mogu biti geometrijski, može da se veze cveće, a postoji i kombinovana tehnika, koju ja najviše koristim, te od tri mustre pravim jednu. Volim to da radim i ništa mi nije komplikovano - kaže Ljubinka.

Iako je ona veoma vična ovom vezu, potrebni su joj meseci da bi izvezla odevni predmet, stolnjak ili posteljinu. Za posteljinu joj treba četiri meseca svakodnevnog rada, a haljinu je vezla dva meseca. Zavisno do gustine šare, potrebno je i dosta konca za vez. Za posteljinu je, na primer, utrošila više od 2.000 metara konca, a za haljinu 800 metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)