GOLGOTA SRPSKOG NARODA: Dom kulture Gračanica i Galerija umetnosti Priština organizuju program povodom 20 godina od martovskog pogroma

D. Z.

10. 03. 2024. u 15:53

POVODOM dvadeset godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština, organizuju centralno obeležavanje ovog tragičnog događaja programom „Pogrom – Nagrađeni zločin“.

ГОЛГОТА СРПСКОГ НАРОДА: Дом културе Грачаница и Галерија уметности Приштина организују програм поводом 20 година од мартовског погрома

foto Dom kulture Gračanica

Kako saopštavaju iz Doma kulture u Gračanici, program je koncipiran kao svojevrsna nedelja sećanja na Pogrom u okviru koje će se kroz izložbe fotografija i umetničkih slika, tribinu, projekciju filma, otkrivanje spomen ploče žrtvama i svečanu akademiju, sagledati razmere stradanja kojim su Srbi i njihova imovina bili izloženi uništavanju.

- Prvi u nizu događaja je Tribina i izložba fotografija „Pogrom 17. marta 2004. – Nagrađeni zločin“. Učesnici tribine, sa naučne strane, pokušaće da odgovore na ključna pitanja uzroka, razmera i posledica martovskog Pogroma, i ukazaće na potrebu proučavanja jednog od najvećih zločina naše savremene istorije. Izložba fotografija, od kojih su neke obišle čitav svet, prikazuje fenomen zla i na ugrožene tačke stradanja - navode iz gračaničkog Doma kulture.

Na tribini će govoriti dr Radovan Pilipović, direktor Arhiva SPC; prof. dr Vladan Virijević; istoričar Marko Marković, direktor Arhiva Kosova i Metohije; istoričar Stefan Radojković, istrživač - saradnik Instituta za političke studije u Beogradu.

Inače, Tribina i izložba fotografija „Pogrom 17.mart 2004. - Nagrađeni zločin“ će biti održani u ponedeljak 11. marta 2024. godine u 19 časova u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije