PARAĆIN PROMOVIŠE VINSKI TURIZAM: Na današnjem „Salonu vina“ više od sedamdeset izlagača (FOTO/ VIDEO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

02. 03. 2024. u 18:48

ŽITELjI grada na Crnici danas su imali jedinstvenu priliku da opušteno uživaju u besplatnoj degustaciji najkvalitetnijih vrsta vina na prvoj ovogodišnjoj vinskoj manifestaciji – jedanaestom po redu „Salonu vina“, koji je okupio proizvođače „božanske kapljice“ iz različitih krajeva Srbije, te goste iz Mađarske, Severne Makedonije i Crne Gore.

ПАРАЋИН ПРОМОВИШЕ ВИНСКИ ТУРИЗАМ: На данашњем „Салону вина“ више од седамдесет излагача (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto: Z. Rašić

Posebna atrakcija bili su vinski „vitezovi“ u prepoznatljivim odorama, iz Vlasotinca, Bajmoka, Vršca, Kragujevca, Beograda, Novog Sada...

Manifestaciju, koju su zajednički organizovali Vinski viteški red Pomoravske regije „Steva Pisar 1805" i Turistička organizacija Paraćina, svečano je otvorio čelnik te opštine Vladimir Milićević, koji je naglasio da je, sudeći prema broju prisutnih izlagača, prostor u kome se „Salon“ održava postao – tesan. A koliko je ova manifestacija, koja se svake godine širi, postala značajna, potvrđuje podatak da se u Paraćinu otvaraju nove vinarije sa kvalitetnim vinima, a sa svima njima dosta radi Vinski red „Steva Pisar“ kako bi kvalitet bio što bolji.

Foto: Z. Rašić

- Kako bi se proizvođači edukovali, trudićemo se da dovedemo enologe, ljude koji zaista znaju kako se pravi dobro vino, kako bi Paraćin postao jedan vinski centar ovog dela Srbije. Inače, „Salon vina“ je najveća vinska manifestacija u ovom kraju i ima dosta proizvođača iz Pomoravlja. Opština je opredelila velika sredstva za poljoprivredu, a ove godine ta sredstva biće ukupno dvadeset puta veća nego što su bila 2020. Obezbedili smo sredstva za subvencije za različitu opremu i mašine, što je velika pomoć od Opštine Paraćin poljoprivrednicima. I sa time ćemo nastaviti.

A kad je o vinskim manifestacijama reč, pored „Salona vina“ imamo još „Dane vina“ u Trešnjevici i „Vinsku promenadu“ koja postaje sve veći događaj, tako da planiramo da jnj ubuduće organizujemo u centru grada, kako bi to bilo još glamuroznije.... Hoćemo da takvim događajima pomognemo našim proizvođačima da predstave svoje vina, ali takođe da pomognemo i proizvođačima hrane, pri čemu mislim na kvalitetne sireve i domaće dimljene proizvode, sve ono što uz vino ide – rekao je Milićević.

Svoje vinske etikete danas u Paraćinu izložili su proizvođači iz Župe, Vojvodine, Kruševca, više opština Pomoravlja, praktično iz cele Srbije. Prvi put su u gradu na Crnici gosti iz Severne Makedonije, dok je Mađarska tu već tracicionalno četvrtu godinu zaredom – potvrđuje za „Novosti“ direktor opštinske Turističke organizacije, Vladan Vučković.

- Na teritoriji opštine Paraćin zvanično su registrovane tri vinarije, ali se umnožio broj poljoprivrednih gazdinstava koja su počela sa proizvodnjom vina, pogotovu od autohtonih sorti grožđa, čemu doprinose svakako i ovakve vinske manifestacije – ističe Vučković.

U okviru „Salona vina" organizovano je i takmičenje - ocenjivanje vina pod nazivom „Samo naše“, za šta se pobrinulo udruženje „Vinski red Pomoravske regije Steva Pisar 1805“. Po rečima Zorana Živkovića, velikog majstora ovog vinskog reda i predsednika Saveza vinskih redova Srbije, na takmičenje je stiglo nešto više od 80 uzoraka, a 90 odsto njih je ocenjeno kao kvalitetno, te će biti podeljeno dosta zlatnih medalja – plaketa po kategorijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!