UZ OSVEĆENJE ZAPISA I SEČENJE KOLAČA: Romi u Paraćinu obeležili Bibiju, svoju slavu (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

31. 01. 2024. u 18:18

U PARAĆINU su danas Romi pravoslavne veroispovesti na tradicionalni način, uz sečenje kolača, paljenje sveća i u dobrom raspoloženju, obeležili svoju slavu, verski praznik Tetkicu Bibiju.

УЗ ОСВЕЋЕЊЕ ЗАПИСА И СЕЧЕЊЕ КОЛАЧА: Роми у Параћину обележили Бибију, своју славу (ФОТО)

Foto: Opština Paraćin

Oni se već godinama poslednjeg dana januara okupljaju u velikom broju kod zapisa, u prisustvu sveštenika koji seče kolač i osveštava zapis, iako je Bibija nekanonizovana svetica. Kolačar je ove godine bila porodica Vukadinović. Romi posle i sami pale sveće za zdravlje svojih ukućana, objasnila je kako izgleda obeležavanje romske slave predsednica UG „Đurđevdan“, Dinka Đorđević.

Ovom prazniku, po rečima Đorđevićeve, posebno se raduju mladi i deca koji dolaze u dobrom raspoloženju da se druže. Obeležavanje Bibije nastavlja se potom tradicionalno, uz dobru muziku i veselje, u jednom od restorana, kako je tu uobičajeno u urbanim sredinama.

Foto: Opština Paraćin

- Tradicionalno organizujemo i izbor mis Bibije, tako da je događaj veoma zanimljiv – ističe ona i dodaje da organizaciju proslave svake godine pomaže  Opština Paraćin.

Bibija se obično predstavlja kao  Romkinja okružena decom, a postoji i verzija da je ona svetiteljka koja raširenih ruku koja stoji ispod drveta kruške, dok je mnogo dece prilazi.

Romi veruju u predanje da je Bibija u 15. veku mnogo romske dece zaštitila od kuge, pa se slavi kao isceliteljka i zaštitnica porodice, a posebno zdravlja dece.

Foto: Opština Paraćin

 Pre pet godina verski praznik Bibija je uvršten u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, što govori o tome koliko značaj ima očuvanje ove tradicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!