LANA VIOLINOM POKORILA SVET: Mala Novosađanka stigla do samog vrha i osvojila najznačajnije priznanje klasične muzike

Lj.P.

27. 01. 2024. u 06:48

DA Lana Zorjan (15) sigurnim koracima stasava u vrhunskog muzičara i da joj se smeši blistava karijera, stigla je još jedna potvrda. Talentovana violinistkinja iz Novog Sada, student prve godine Akademije umetnosti u rodnom gradu u klasi maestra Stefana Milenkovića je na - International Classical Music Awards - ICMA, proglašena za najboljeg mladog umetnika do 18 godina u kategoriji Discovery Award 2024. Ovo je prvi put da je neko iz Srbije osvojio ovu prestižnu nagradu.

ЛАНА ВИОЛИНОМ ПОКОРИЛА СВЕТ: Мала Новосађанка стигла до самог врха и освојила најзначајније признање класичне музике

FOTO: Privatna arhiva

U žestokoj konkurenciji, među 375 nominacija, našlo se i ime Novosađanke Lane Zorjan, koju je za prestižnu svetsku nagradu za klasičnu muziku za profesionalne muzičare, imenovala Akademija za mlade talente iz Lihtenštajna.

- Sama nominacija, za mene je bila najveće priznanje za rad, trud i posvećenost koje ulažem u violinu od kada znam za sebe - uzbuđenim glasom započinje Lana razgovor za "Novosti" posle osvajanja velikog svetskog priznanja. - Poslala sam dva snimka, biografiju, spisak dosadašnjih nagrada i zaista nisam imala nikakva očekivanja. Žiri sastavljen od muzičkih kritičara iz 19 zemalja i predstavnika najuticajnijih medija u svetu klasične muzike, tajno su glasali u više etapa, jer se sužava krug nominacija. Konačni rezultati stigli su 18. januara.

Dodela nagrade u Španiji

LANU posebno raduje i činjenica da će joj prestižna nagrada ICMA biti uručena u Španiji, na gala koncertu 12. aprila u Palau de la Musica, u Valensiji.

- Sviraću "Cigana" od Morisa Ravela, a sve soliste će pratiti simfonijski orkestar Orqestra de Valensia, na čelu sa maestrom Alexandrom Liebreich, takođe dobitnikom ICMA nagrade - kaže Lana. - Nadam se da ću na dodeli upoznati moje idole Hilary Hahn i Renaud Capucon.

O ovoj nagradi, priznaje nam mlada umetnica, nije ni sanjala da može da je osvoji, a sada je doživljava kao potvrdu da se posvećen i dugotrajan, često iscrpljujući rad, na kraju isplati daleko više nego što mislite da je uopšte moguće. Izuzetno je zahvalna direktoru Lihtenštajn muzičke Akademije, profesoru Draženu Domjaniću koji je prepoznao njene kvalitete, video potencijal u njenom sviranju i došao na ideju da je nominuje zajedno sa ostalim fenomenalnim kandidatima.

Prošle godine u ovo vreme, petnaestogodišnja Novosađanka bila je učenik drugog razreda srednje škole i uporedo završavala osmi razred osmoletke.

- Nisam ni sanjala da ću za pola godine polagati prijemni ispit na Akademiji umetnosti i postati redovan student u klasi našeg svetski proslavljenog violiniste, a sada mog profesora Stefana Milenkovića - otkriva nam naša sagovornica, koja se još privikava na studentski život. - Rad sa njim je za mene pravo ostvarenje snova i osećam da uz njegovu podršku zaista mogu da ostvarim sve što isplaniram. On kao da ima čarobni štapić kojim jako brzo i efikasno rešava sve probleme na koje nailazim u programu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZVEZDA SE REŠILA VEZISTE: Stranac napustio Marakanu, a ostaje u Superligi