UKRASI DA BOŽIĆ BUDE LEPŠI: Bazar rukotvorina i raznih domaćih proizvoda ispunio trg u Despotovcu

Z. GLIGORIJEVIĆ

05. 01. 2024. u 14:21

NI kiša, ni hladno vreme, nisu sprečili prodavce božićnih ukrasa i domaće radinosti iz Despotovca i okolnih gradova da svoje proizvode izlože na Trgu despota Stefana, niti su manjkali kupci, koji su želeli da njima ukrase svoje domove.

УКРАСИ ДА БОЖИЋ БУДЕ ЛЕПШИ: Базар рукотворина и разних домаћих производа испунио трг у Деспотовцу

Foto:Z.Gligorijević

Dragica Marković Miladinović, predsednica Udruženja žena "Kreativne Despotovčanke", kaže da članice udruženja svoje rukotvorine prodaju već šestu godinu. Puno im znači što su opština Despotovac i JP "Resavska pećina" prvi put organizovali bazar, a obezbeđene su im besplatne tezge.

- Izložile smo narodnu nošnju, pletene proizvode i starinske sapune koji se prave od masnoća i odlični su protiv fleka. Malo se zanimamo dok radimo, a uzme se i po neka para - iskrena je Jela Todorović, članica Udruženja žena "Zlatne ruke Resave".

Slavica Ilić iz Lipovice svoje poljoprivredno gazdinstvo predstavila je proizvodima, poput sirupa i mariniranih vrganja.

Podrška sa lokala

NAŠE poljoprivredno gazdinstvo proizvodi organski med, koji pčele sakupljaju u Milivskom ataru, prebogatom bagremom. Godišnje proizvedemo od 300 do 600 kilograma meda. Lokalna samouprava veoma vodi računa o poljoprivrednim proizvođačima, pa nam je drago da možemo da prodamo ono što proizvedemo - kaže Gorica Ivanović iz Despotovca.

Slađani Stojanović iz Vojnika kod Despotovca, koja je prodavala božićne dekoracije, dobro dođe svaki dinar, jer je nezaposlena. Ona od proleća počne da sakuplja stare panjeve, šišarke i sve što joj je potrebno. Prodaja je, kaže, dobra, jer kupci sve više traže proizvode od prirodnog materijala.

Svetlana Rajić, predsednica Udruženja žena "Stari vez" iz Plažana kod Despotovca, kaže da su najtraženiji salčići koje prave na starinski način, a prodaju se i rukotvorine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)