DOBACIVANJE NA ULICI: Ispitano 180 žena u Kruševcu - kad im se to desi osećaju strah

S.BABOVIĆ

08. 09. 2023. u 16:17

JEDNA četvrtina ispitanih Kruševljanki izjavila je da su doživele dobacivanje i verbalno maltretiranje u zadnjih godinu dana, pokazuje istraživanje Udruženja žena u Kruševcu, na uzorku od 180 ispitanica.

ДОБАЦИВАЊЕ НА УЛИЦИ: Испитано 180 жена у Крушевцу - кад им се то деси осећају страх

Foto: Facebook, S. Babović

- Polovina ispitanica se izjasnila da je u nekom trenutku u životu doživela nasilje, koje se dešavalo na ulici, prevozu, kafiću, koncertu, pa i na radnom mestu - napominje Snežana Jakovljević ispred Udruženja žena „Peščanik“.

Osećaj straha kao primarni, javlja se u prostoru koji nije osvetljen u 70 posto slučajeva.

- Najveći broj ispitanica - 52, boji se da će biti fizičke napadnute ili da će biti izložene seksualnom nasilju - navodi se u zaključcima istraživanja „Potrebni su nam bezbedni javni prostori“, koje je osim 180 žena obuhvatilo i 20 muškaraca različite starosti i zanimanja. - Trećina svih ispitanih smatra da lična svojstva doprinose osećaju bezbednosti, odnosno nebezbednosti u javnom prostoru i da se specifičnim rizicima izložene osobe sa invaliditetom, stariji ljudi, LGBT i osobe romske nacionalnosti.

Na pitanje šta prvo treba rešiti ispitanici su navodili problem nasilničke vožnje, napuštene pse, ulične nasilnike, neosvetljene ulice, a kao rešenje vide postavljanje kamera na više lokacija u gradu. Smatraju i da je potrebno pojačano prisustvo komunale milicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave