DUDOVE U BANAT DONELI KATALONCI: U ovom delu Srbije postoji i legenda vezana za mlade bračne parove (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

24. 07. 2023. u 14:36

UDRUŽENjE građana Čuvari Perleza iz ovog banatskog mesta kod Zrenjanina, pokrenulo je inicijativu zaštite Dudove šume, uz inicijativu za pokretanje postupka proglašenja iste za svojevrsni Spomenik prirode.

ДУДОВЕ У БАНАТ ДОНЕЛИ КАТАЛОНЦИ: У овом делу Србије постоји и легенда везана за младе брачне парове (ФОТО)

Čuvari Perleza

- Shodno našim saznanjima, dudova šuma na Vašarištu u Perlezu je jedna od retkih sačuvanih dudovih šuma u Vojvodini, to je potvrdila delegacija Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a prema proceni stručnjaka dudovi su jedinstveni, ima ih 105 i najveća su dudova šuma u Vojvodini - uglas poručuju Čuvari Perleza, ističući da bi proglašenje Dudove šume na Vašarištu za spomenik prirode, bilo od velikog značaja za Perlez jer bi se na taj način sačuvalo jedno od obeležja mesta i za buduće generacije.

- Na spomeniku prirode su zabranjene sve radnje koje ugrožavaju njegova obeležja i vrednosti, tako da bi se na taj način sprečila seča ili nesavesno krčenje ili bilo kakvo drugo postupanje sa dudovima na Vašarištu - ubeđeni su Čuvari Perleza, uz opasku da zaštita jedinstvenih dudova u šumi nema uticaj na korišćenje Vašarišta za sve ostale poljoprivredne, rekreativne i kulturne manifestacije u Perlezu.

KATALONCI U 18. VEKU DONELI DUDOVE

Meštani Perleza uglavnom znaju da su dudove u Banat početkom 18. veka doneli Katalonci i da su u vreme eksploatisanja svilene bube dudovi bili od velikog značaja za selo jer sa njih se bralo lišće, kojim su se hranile bube.

Kako na kraju dodaju ljubitelji prirode i članovi ovog jedinstvenog ekološkog udruženja, najvažnije je da su pokretanjem inicijative i ulaskom u zvaničnu proceduru, dudovi u narednih deset godina zaštićeni, dok se ne okonča ceo postupak zaštite.

MLADI BRAČNI PAROVI SADILI PO JEDAN DUD

Nekada je to bilo obavezno, da mladi bračni par, nakon venčanja, kao simbol sreće i ugodnog života, posadi po jedan dud u šumi, a na taj način se ona širila i čuvala.


JOŠ TRI STABLA

Prilikom obilaska Perleza, stručnjaci Zavoda za zaštitu životne sredine uočili su još tri stabla koja bi mogla ući u proceduru zaštite, a upućen je i poziv meštanima da ukoliko znaju za neko stablo koje je retko i starije od 50 godina obaveste članove udruženja Čuvari Perleza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)