AMBULANTA SE VRAĆA U VILU: Žitelji najmanjeg vrbaskog naselja ponovo će se lečiti u jednom od najlepših zdanja u Vojvodini

Z. Rajić

24. 07. 2023. u 06:00

ŽITELjI Savinog Sela, najmanjeg naselja u opštini Vrbas, uskoro će ponovo imati zdravstvenu ambulantu u jednom od najlepših zdanja u Vojvodini

АМБУЛАНТА СЕ ВРАЋА У ВИЛУ: Житељи најмањег врбаског насеља поново ће се лечити у једном од најлепших здања у Војводини

foto R. Karišić

Ambulanta će se vratiti u Vilu „Torža“ (staro ime Savinog Sela), iz koje je morala da bude iseljena pre pet godina. Za rekonstrukciju vile i opremanje zdravstvenog centra u njoj, Vlada Vojvodine je proteklih dana odobrila 48,6 miliona dinara.

- Lekarska ordinacija i apoteka, koje su decenijama bile smeštene u vili, napustile su ovaj objekat po nalogu građevinske inspekcije, zbog izuzetno loše krovne konstrukcije i otpadanja delova plafona i fasade, kao i dotrajalih instalacija. Zgrada je prokišnjavala i počela je da se urušava – rekla je predsednica Saveta MZ Savino Selo Jovana Vujtović.

Prelazno rešenje je nađeno preseljenjem ambulante i apoteke u veliku kuću na uglu ulica Maršala Tita i Đure Jakšića, koja je u vlasništvu savinoselske gastarbajterske porodice u Nemačkoj. U tom stambenom objektu meštani su dobili i medicinsku laboratoriju, koja dotad nije postojala u selu.

- Ta kuća je lepa, sa dosta prostorija, ali ipak nije uslovna za potrebe ambulante, pogotovo zato što su skučene laboratorija i čekaonica – ukazala je Vujtovićeva.

Savinoselska ambulanta je deo Doma zdravlja (DZ) „Veljko Vlahović“ u Vrbasu. Tadašnja direktorka DZ dr Jasmina Assi je u novom, privremenom prostoru obezbedila dva lekara, koja su ranije radila u Savinom Selu, što je bila želja žitelja.   

- Iako Savinom Selu sa oko 2.500 stanovnika i susednom, nešto većem Ravnom Selu po normativima pripadaju zajedno tri lekara, zaposlili smo i u jednom i u drugom dva lekara, zato što su to opštinska naselja koja su najudaljenija od Službe hitne pomoći u Vrbasu – objasnila je dr Assi.

Predrag Rojević, predsednik Opštine Vrbas, koja od 2018. plaća zakup prostora za ambulantu, istakao je da bi Savinoselci već do kraja godine mogli da se leče u modernom objektu u obnovljenoj vili.

Spomenik kulture

Savino Selo, ondašnja Torža, osvojilo je krajem 19. veka u Barseloni titulu najlepšeg sela u Evropi, a imalo je tada 6.400 stanovnika. U to vreme je, kao porodična kuća lokalnog veleposednika, sagrađena na 300 kvadratnih metara, u stilu secesije, Vila „Torža“. Predsednica Saveta MZ naglašava da će, uređenjem za potrebe ambulante, posle pola veka biti potpuno rekonstruisano ovo zdanje, koje je spomenik kulture pod zaštitom države.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)