PAZITE SE CREVNIH ZARAZNIH BOLESTI: Upozorenje građanima u poplavljenim područjima

I. M.

07. 07. 2023. u 16:06

ZAVOD za javno zdravlje u Leskovcu je, nakon poplava u sedam sela na teritoriji ovog grada i proglašenja vanredne situacije, ukazao na preporuke Instituta za javno zdravlje Srbije sa ciljem sprečavanja pojave crevnih zaraznih bolesti.

ПАЗИТЕ СЕ ЦРЕВНИХ ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ: Упозорење грађанима у поплављеним подручјима

foto: I.Mitić

Preporuke za postupanje posle poplavnog talasa odnose se na obaveznu dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju domaćinstava i javnih prostora koji su bili u kontaktu sa poplavnom vodom.

Nedelju dana od povlačenja vode deci ne treba dozvoljavati igru na poplavljenim travnatim površinama kao ni igru sa zagađenim igračkama koje treba oprati u toploj vodi.

U slučaju pojave plesni u zatvorenim prostorima treba zatražiti stručnu pomoć, a tokom čišćenja prostora neophodno je koristiti zaštitnu opremu poput nepromočivih rukavica i gumenih čizama.

Nadležni upozoravaju da je potrebno očistiti sve kuhinjske aparate i stvari iz kuhinjskih elemenata, ako su bile u kontaktu sa poplavnom vodom, a kontaminiranu odeću oprati deterdžentom u toploj vodi.

Posle svakog čišćenja i uvek pre jela i pre pripreme hrane savetuje se temeljno pranje ruku, a nakon kontakta sa zagađenom vodom ili zemljištem preporučuje se kupanje ili tuširanje i čišćenje eventualnih rana, odeće i ličnih stvari.

Preporuka je da se voda iz bunara i drugih individualnih vodnih objekata ne koristi za piće i pripremu hrane do potvrde higijenske ispravnosti, a prilikom pripreme namirnica za ishranu treba preduzeti dodatne mere predostrožnosti.

To podrazumeva temeljnu termičku obradu mesa, jaja, mleka i drugih namirnica životinjskog porekla, dok voće i povrće, koje se koristi u sirovom obliku, treba oprati u mlakoj vodi, očistiti, ponovo oprati i termički obraditi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)