SMOTRA ĆIRILIČNE PISMENOSTI : U Titelu 21. put održana manifestacija „Čitaj, lepo piši“

Z. GRUMIĆ

25. 05. 2023. u 13:38

„ČITAJ, lepo piši“, tradicionalna, 21. po redu smotra ćirilične pismenosti u biblioteci „Stojan Trumić“ u Titelu, ove godine je okupila više od 150 učenika iz 35 osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije i Republike Srpske.

СМОТРА ЋИРИЛИЧНЕ ПИСМЕНОСТИ : У Тителу 21. пут одржана манифестација „Читај, лепо пиши“

B.T.

Oni su predstavili svoje pismene i likovne radove, pokazali umeće u ćiriličnoj kaligrafiji, kazivali stihove…

- Najvažnije je da su upoznali i se družili, razmenjivali štiva, razgovarali sa našom pesnikinjom Mirjanom Bulatović...- kaže Goran Popović, direktor biblioteke koji je sa svojih šestoro saradnika održao tradiciju organizacijom posebne manifestacije.- Za najbolji školski pismeni zadatak u konkurenciji osnovnih škola pobednik je Anđelka Gajić, škola „Vasa Čarapić“ iz Belog Potoka a u konkrenciji srednjih, Ivana Jovanović iz „13. beogradske gimnazije“. Od stotinu prispelih kaligrafskih i likovnih radova, nagrađeno je 35 učenika. Nagrađenima su uručene diplome i knjige. Predali smo učenicima 130 knjiga naših pisaca štampanih na ćirilici.

Među učesnicima bili su đaci i nastavnici osnovnih škola „Milan Ilić- Čiča Šumadijski“ iz Han Pijeska i „Vuk Karadžić“ iz Vlasenice.

- Pored radova na srpskom jeziku imali smo i pismene radova na rusinskom i bugarskom jeziku, učenika osnovne i srednje škole „Petro Kuzmjak“ iz Ruskog Krstura i Gimnazije iz Bosilegrada što je obogatilo našu manifestaciju. Svi zajedno smo ponosni što već 21 godinu održavamo tradiciju i negujemo ćirilicu i naš jezik. Izložba likovnih radova u galeriji "Stojan Trumić" biće otvorena za posetioce do 20. juna- kaže Popović.

Poštovanje

- Prezadovoljni smo odzivom učenika i nastavnika, s obzirom na to da nas je sve zadesila velika tragedija u Beogradu i Mladenovcu. Nastradalima smo minutom ćutanja odali poštu, a sva deca koja su učestvovala pokazala su izuzetno lepo vaspitanje i ponašanje. Kažem, mnogo lepo je bilo videti ih kako kazuju stihove, druže se, zapisuju u svoje sveske i telefone adrese i brojeve novih drugara...- ističe Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)