ZDRAV GUTLJAJ UZ PODRŠKU MINISTARKE: Ekolozi iz Temerina treći put pozvali dr Grujičić da posreduje u uklanjanju otrova iz vodovoda

Z. Rajić

03. 11. 2022. u 08:49

AKTIVISTI Ekološke inicijative Temerin (EIT) uputili su ove sedmice apel novoj ministarki zdravlja dr Danici Grujičić da pomogne u rešavanju vodosnabdevanja u ovoj opštini, u kojoj je voda iz vodovoda još od 2003. godine zabranjena za upotrebu zbog prekomernog sadržaja arsena.

ЗДРАВ ГУТЉАЈ УЗ ПОДРШКУ МИНИСТАРКЕ: Еколози из Темерина трећи пут позвали др Грујичић да посредује у уклањању отрова из водовода

Doktorka Grujičić i Karlica, Foto EIT

Analizom sprovedenom pre nekoliko meseci na zahtev EIT, utvrđeno je da je voda i bakteriološki neispravna, a da joj hemijski sastav kvare i nedozvoljene količine amonijaka i nitrita.

To je treći put u poslednjih godinu dana da predstavnici EIT traže od doktorke Grujičić da, "kao istrajni borac protiv svega što može da uzrokuje porast malignih oboljenja", posreduje u uklanjanju kancerogenog arsena iz kućnih slavina u Temerinu, Bačkom Jarku i Sirigu. Milenko Karlica iz EIT podseća da je dr Grujičić letos, na manifestaciji Radio Beograda 2, na kojoj je, kao i temerinski ekolozi, nagrađena "Zelenim listom", obećala da će, posle konstituisanja nove vlade Srbije, Temerin biti njena prva stanica. Pozvana je da bude gošća Temerina u poslednjoj nedelji novembra.

- Problem sa opasnom vodom nije rešen, niti je bilo šta preduzeto da se to učini. Od JKP "Temerin" zatražili smo da na računima za vodu upozori građane da ona nije za piće i pripremu hrane. Dobili smo odgovor da bi takva naznaka uzmemirila javnost. Ako u budućnosti dođe do smrtnih ishoda usled dugotrajnog konzumiranja nezdrave vode, što nije isključeno, uznemirenje naroda podatkom sa računa bilo bi efemerno u poređenju sa izgubljenim ljudskim životima - predočio je Karlica ministarki Grujičić.

Doktorka Grujičić i Karlica, Foto EIT

Prema nedavno objavljenom izveštaju instituta "Batut" za prošlu godinu, u Temerinu je 95,8 odsto uzoraka vode bilo fizičko-hemijski, a 11 procenata mikrobiološki neispravno.

- Naš zahtev je da se vrate cisterne sa zdravom vodom, koje su na ulicama bile samo kratko tokom 2004. godine. To je neophodno pre svega iz zdravstvenih razloga, ali ni ekonomski nisu zanemarljivi, s obzirom na ogromne troškove za kupovinu flaširane vode u prodavnicama - istakao je Karlica.

FABRIKA NA IZVORIŠTU STARO ĐURĐEVO

IAKO su ekolozi skeptični kad je reč o izgradnji fabrike vode, dosadašnji direktor JKP "Temerin" Željko Džakula, koji je prošlog meseca dao ostavku na tu funkciju, rekao je da je konkursom odabrana najbolja tehnologija za preradu vode. Predsednik Opštine Mladen Zec najavio je da će do Nove godine biti poznat izvođač radova za izgradnju fabrike vode na izvorištu Staro Đurđevo, koju će finansirati Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine, a trebalo bi da bude završena za dve godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)