JEZERO FEKALIJA I DALJE TRUJE REKE: U Temerinu ni posle šest meseci nije sanirana laguna sa otpadom

Z. RAJIĆ

12. 07. 2022. u 08:35

PROŠLO je više od šest meseci kako su žitelji Temerina, posle dugogodišnje borbe, uspeli da isele farmu svinja nadomak naselja, koja im je zagorčavala život.

ЈЕЗЕРО ФЕКАЛИЈА И ДАЉЕ ТРУЈЕ РЕКЕ:  У Темерину ни после шест месеци није санирана лагуна са отпадом

Foto: EIT

Na tom mestu, ipak, ostala je neispražnjena laguna za odlaganje tečnog stajnjaka iz obora, nastavljajući, kako ističu ekolozi, da truje biljni i životinjski svet i vodene tokove. Neposredno po zatvaranju farme, predstavnici Opštine su najavljivali da će laguna biti sanirana, ali članovi "Ekološke inicijative Temerin" (EIT) više u to ne veruju.

- Laguna, dužine 800, širine 40 i dubine četiri-pet metara, najveća je "crna rupa" Temerina i šire regije, a nalazi se na zemljištu Ministarstva poljoprivrede! Lokalna samouprava neće da uputi zahtev farmi "Temerin agrar" da očisti lagunu, jer ne želi da se zamera zagađivaču. Ubeđeni smo da, ako se opštinari budu pitali, laguna nikad neće biti sanirana - kaže Milenko Karlica iz EIT. - Čeka se, verovatno, da priroda "proguta" lagunu tako što će njen nivo opasti, a stajnjak se stopiti sa tlom. Međutim, dešava se suprotno - da nataložene fekalije iz tog jezera uništavaju okolni živi svet, a preko tzv. Belog kanala zagađuju reku Jegričku i daljim slivom Tisu i Dunav.

Aktivista EIT Nemanja Obradović ukazuje da je, spuštanjem nivoa "jezera fekalija", otkriveno čak pet cevi kojima se osoka sa farme ulivala u lagunu, a jedna cev je iz tog taložnika vodila do Belog kanala, dela Jegričke, i tako ne samo podzemnim putem, nego i direktno, zagađivala ovu reku, proglašenu za park prirode.

NAGRAĐENI "ZELENIM LISTOM"

"EKOLOŠKA inicijativa Temerin" jedan je od dobitnika "Zelenog lista", dodeljenog prošle sedmice u akciji "Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine" Radio Beograda 2 i Pokreta gorana Vojvodine. EIT, kako je obrazloženo, zaslužio je priznanje zbog niza aktivnosti, čiji je rezultat izmeštanje farme svinja, "koja je izazvala više ekoloških problema, kao što su nesnosan smrad, pravljenje nelegalnih deponija i lagune sa fekalijama".

Ekolozi pominju da se javio izvođač iz Zrenjanina, spreman da očisti lagunu, dodajući da se to izjalovilo, "kao i navodna jagma, kako su tvrdili opštinari, za stajnjakom iz lagune kao đubrivom za njive".

Dejan Bradaš, zamenik predsednika opštine Temerin, rekao je, za "Novosti", da lokalna samouprava nije ovlašćena da sanira lagunu, jer je ona u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede, kojem je još u januaru upućena molba da se ta parcela rekultiviše.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

Anu svi znate, a ovo je SIN Branislava Lečića iz prvog braka