JEZERO FEKALIJA I DALJE TRUJE REKE: U Temerinu ni posle šest meseci nije sanirana laguna sa otpadom

Z. RAJIĆ

12. 07. 2022. u 08:35

PROŠLO je više od šest meseci kako su žitelji Temerina, posle dugogodišnje borbe, uspeli da isele farmu svinja nadomak naselja, koja im je zagorčavala život.

ЈЕЗЕРО ФЕКАЛИЈА И ДАЉЕ ТРУЈЕ РЕКЕ:  У Темерину ни после шест месеци није санирана лагуна са отпадом

Foto: EIT

Na tom mestu, ipak, ostala je neispražnjena laguna za odlaganje tečnog stajnjaka iz obora, nastavljajući, kako ističu ekolozi, da truje biljni i životinjski svet i vodene tokove. Neposredno po zatvaranju farme, predstavnici Opštine su najavljivali da će laguna biti sanirana, ali članovi "Ekološke inicijative Temerin" (EIT) više u to ne veruju.

- Laguna, dužine 800, širine 40 i dubine četiri-pet metara, najveća je "crna rupa" Temerina i šire regije, a nalazi se na zemljištu Ministarstva poljoprivrede! Lokalna samouprava neće da uputi zahtev farmi "Temerin agrar" da očisti lagunu, jer ne želi da se zamera zagađivaču. Ubeđeni smo da, ako se opštinari budu pitali, laguna nikad neće biti sanirana - kaže Milenko Karlica iz EIT. - Čeka se, verovatno, da priroda "proguta" lagunu tako što će njen nivo opasti, a stajnjak se stopiti sa tlom. Međutim, dešava se suprotno - da nataložene fekalije iz tog jezera uništavaju okolni živi svet, a preko tzv. Belog kanala zagađuju reku Jegričku i daljim slivom Tisu i Dunav.

Aktivista EIT Nemanja Obradović ukazuje da je, spuštanjem nivoa "jezera fekalija", otkriveno čak pet cevi kojima se osoka sa farme ulivala u lagunu, a jedna cev je iz tog taložnika vodila do Belog kanala, dela Jegričke, i tako ne samo podzemnim putem, nego i direktno, zagađivala ovu reku, proglašenu za park prirode.

NAGRAĐENI "ZELENIM LISTOM"

"EKOLOŠKA inicijativa Temerin" jedan je od dobitnika "Zelenog lista", dodeljenog prošle sedmice u akciji "Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine" Radio Beograda 2 i Pokreta gorana Vojvodine. EIT, kako je obrazloženo, zaslužio je priznanje zbog niza aktivnosti, čiji je rezultat izmeštanje farme svinja, "koja je izazvala više ekoloških problema, kao što su nesnosan smrad, pravljenje nelegalnih deponija i lagune sa fekalijama".

Ekolozi pominju da se javio izvođač iz Zrenjanina, spreman da očisti lagunu, dodajući da se to izjalovilo, "kao i navodna jagma, kako su tvrdili opštinari, za stajnjakom iz lagune kao đubrivom za njive".

Dejan Bradaš, zamenik predsednika opštine Temerin, rekao je, za "Novosti", da lokalna samouprava nije ovlašćena da sanira lagunu, jer je ona u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede, kojem je još u januaru upućena molba da se ta parcela rekultiviše.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina