DEPONIJA PONOVO ZATVARA PROZORE: Posle požara, koji je trajao skoro mesec dana, opet se zapalilo smetlište u Temerinu

Z. Rajić

14. 07. 2022. u 07:13

TEK što je nedavno ugašena, ponovo se zapalila javna deponija smeća u Temerinu, koja, zavisno od toga kako vetar duva, gustim dimom guši žitelje ovog grada i sela Bački Jarak i Sirig, a najviše salašare nastanjene u njenoj blizini.

ДЕПОНИЈА ПОНОВО ЗАТВАРА ПРОЗОРЕ: После пожара, који је трајао скоро месец дана, опет се запалило сметлиште у Темерину

Foto N.G.

Kao i prethodni požar na smetlištu, koji je trajao skoro mesec dana, počev od 25. maja, i ovaj najnoviji prijavila je porodica Gaković, koja živi na salašu nekoliko stotina metara udaljenom od deponije.

- Prijavila sam požar u ponedeljak, 11. jula, u 16.17 sati. Vatrogasci su se, kao i prošli put, čudili što ih nije pozvao portir na deponiji, ali su vrlo brzo stigli. Gasili su vatru jednim kamionom, ali je nisu ugasili. Salaš je prekriven dimom, a jedina je sreća što je zahladnelo, pa ne smeta što su nam prozori zatvoreni - rekla je, za "Novosti", Nikoleta Gaković.

Nemanja Obradović iz "Ekološke inicijative Temerin" (EIT) navodi da je od dima koji je kuljao sa deponije grad bio u gustoj "magli".

- Uputili smo apel građanima da zatvore prozore i izbegavaju izlaske i šetnje. Gori opasan otpad različitog sadržaja, zbog čega su u vazduhu prisutne kancerogene čestice - upozorio je Obradović.

Za dva meseca dva požara, Foto N.G.

Građani ističu da je novi požar demantovao direktora JKP "Temerin" Željka Džakulu, koji je tvrdio da je varnicu na deponiji prošli put zapalilo nevreme praćeno grmljavinom, jer sada nije bilo nepogode ni u najavi, a ni "zapaljive" vrućine.

- Vrlo je moguće da se deponija sama zapali od gasa stvorenog nekontrolisanim odlaganjem otpada. Lane je gorela osam puta. Pre 10 godina uloženo je 47 miliona dinara u uređenje deponije, koja je u međuvremenu izgubila status sanitarne - ističe Obradović.

- Posledica je da je za gašenje prošlog požara iz opštinske kase izdvojeno tri miliona dinara, a sad će možda još dva miliona.

O novom požaru nema zvaničnog obaveštenja jer je direktor JKP na godišnjem odmoru. Postoji samo nada komunalaca da se požar neće, kao prethodni, proširiti na celu deponiju, koja se prostire na 3,7 hektara.

Foto N.G.

"AUTOMATSKA" ODŠTETA

Supružnici Robert Gaković (na slici) i Nikoleta nedavno su, posle pet godina, dobili sudski spor protiv JKP zbog štete pretrpljene od požara na deponiji. Predstoji dogovor o nadoknadi štete, a ono što su Gakovići u startu odbili je iseljenje sa salaša. Sudsko rešenje je takvo da, u slučaju novih gubitaka zbog zapaljene deponije, više nema vođenja postupka, nego se odmah isplaćuje odšteta od 300.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju