TRADICIJA GURMANLUKA: Domaćini u Šidu spremni za drugi "Srem klob-kob fest", uvod u ovogodišnju sezonu svinjokolja

S. Kostić

29. 10. 2022. u 12:09

AKO je verovati izreci koja kaže da ljubav ulazi na usta ili krilatici da put do srca vodi preko stomaka, onda sa sigurnošću možemo reći da iz Šida niko nikada nije otišao niti gladan, niti bez jakih emocija.

ТРАДИЦИЈА ГУРМАНЛУКА: Домаћини у Шиду спремни за други Срем клоб-коб фест, увод у овогодишњу сезону свињокоља

Foto N. Fifić

Zato se domaćini nadaju da će tako biti i 29. oktobra, od podneva u Slovačkom parku, za kada je zakazana manifestacija "Srem klob-kob fest", koju će najlepšim pesmama zatvoriti Zvonko Bogdan.

Na mapi gastronomskih manifestacija Šida, od lane je i pomenuta fešta koja se organizuje u saradnji lokalne samouprave, ovdašnje Turističke organizacije, udruženja "Sremski svinjokolj i kobasicijada" i Slovačke nacionalne zajednice. A, i termini su znalački odabrani, pa "Srem klob-kob fest" najavljuje početak sezone svinjokolja i pripreme suvomesnatih proizvoda, dok se "Sremska kobasicijada" održava u februaru, da bi se degustirali i ocenili već prosušeni proizvodi.

Foto Foto "Sremska kobasicijada"

Posebnu ulogu u realizaciji uvodne manifestacije ima Slovačka nacionalna zajednica u Šidu, a program je osmišljen da predstavi dugu tradiciju svinjokolja u Sremu, njegov značaj za kuću i domaćinstvo, ali i sklad u kojem brojne nacionalnosti i narodnosti žive na području ove opštine. Neizostavni su, tako, tradicija i običaji Slovaka, uz strogo čuvane tradicionalne recepte za suvomesnate proizvode, ali i višedecenijsku razmenu iskustava, uzajamnog pomaganja, lepotu različitosti jezika koji se u Šidu mogu čuti...

Upravo zbog svega toga, "Sremska kobasicijada" i "Srem klob-kob fest" predstavljaju gastronomske manifestacije koje okupe veliki broj izlagača i nekoliko hiljada posetilaca, pred koje se obavezno iznose i najbolja vina i rakije sa Fruške gore, te sirevi i slatkiši - sve začinjeno najlepšim zvucima tambure. S obzirom na to da su se već pozicionirale kao međunarodne privredne manifestacije, iz godine u godinu im se pridružuje sve veći broj zemalja, poput Slovačke, Slovenije, Hrvatske, BiH, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije...

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana