ODATA POŠTA HEROINAMA VELIKOG RATA: Toliku humanost Vranje ne zaboravlja

Дејан Ристић
Dejan Ristić

24. 10. 2022. u 14:05

Kraj spomenika „Žene Škotske”, na platou ispred Doma zdravlja u Vranju, održan je skup na kojem je odata pošta zdravstvenim radnicama koje su praktično utemeljile zdravstveni sistem u Vranju u teškim godinama tokom i nakon Velikog rata.

ОДАТА ПОШТА ХЕРОИНАМА ВЕЛИКОГ РАТА: Толику хуманост Врање не заборавља

D. Ristić

Danas se sa dubokim poštovanjem sećamo humanosti i požrtvovanja škotske doktorke Izabel Emsli Haton i njenih saradnica, koje su sa mnogo posvećenosti lečile srpske vojnike i civilno stanovništvo, istakao je predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković.

Na čelu jedinice koju je činilo 11 lekara i 40 medicinskih sestara bila je dr Izabel Emsli Haton, vredna doktorka koja je plenila dobrotom i predanošću svom pozivu. Dolaskom u Vranje, otpočela je mukotrpan posao obnavljanja bolnice u nemogućim uslovima. 

- Toliku humanost Vranje ne zaboravlja. Ove vrle i plemenite doktorke i medicinske sestre i njihovo milosrđe i želja da pruže pomoć svima oličenje su najviših mogućih vrlina. Zbog toga će one zauvek biti deo istorije našeg grada, a građani Vranja će ih pominjati sa poštovanjem - poručio je Tričković.

Na spomenik „Žene Škotske” vence i cveće položili su predsednik Skupštine grada Vranja dr Dejan Tričković sa saradnicima, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, prvi sekretar u ambasadi Velike Britanije u Beogradu Vilijam Hopkinson, delegacija gradske opštine Mladenovac, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, predstavnici Četvrte brigade Kopnene vojske, Policijske uprave, Zdravstvenog centra, boračkih organizacija i Medicinske škole Dr Izabel Emsli Haton. 

U umetničkom delu programa nastupili su hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac” i učenici Medicinske škole „Dr Izabel Emsli Haton".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)