ŠAPČANI SLAVE SLOBODARE:Položen venac na Donjošorskom groblju

24. 10. 2022. u 12:16

Polaganjem venaca na Donjošorskom groblju obeležen je Dan oslobođenja Šapca u Drugom svetskom ratu. Vence su položili zamenik gradonačelnika Šapca Blaža Knežević, Vojska Srbije, predstavnici SUBNOR-a Šapca, Valjeva, Loznice, Sremske Mitrovice, Jarka, Krupnja, Bogatića, Udruženje ratnih invalida Bogatić i Udruženje rezervnih starešina Šabac.

ШАПЧАНИ  СЛАВЕ СЛОБОДАРЕ:Положен венац на  Доњошорском гробљу

v mitrić

- Nažalost, broj onih Šapčana koji su izgubili živote tokom najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva, broji se u hiljadama -kazao je Knežević.

- Naša obaveza da negujemo sećanje na njih ali i sećanje na događaje koji su se zbivali u Šapcu za vreme Drugog svetskog rata, svevremenska je i ima za cilj negovanje kulture sećanja kao naše moralne obaveza prema precima. Sećanje na Drugi svetski rat polako bledi iz živih priča genaracija koje su ga i lično preživele. Međutim, ono što ne sme da nestane jeste naše znanje o strašnim događajima vezanim za Drugi svetski rat. Takođe, naše sećanje na više hiljada stradalih Šapčana i uopšte žitelja ovog dela Srbije, mora da ostane živo za budućnost. Samo znanje o svemu tome, pruža nadu da ćemo generacijama koje danas žive i koje će doći posle nas, ostaviti svet boljim nego što je on u prošlosti bio. Večna slava svima koji su dale svoje živote za slobodu, rekao je Blaža Knežević.

Predsednik SUBNOR-a Šabac Vladimir Ninković poručio je da smo dužni da čuvamo i negujemo sećanje na borce i žrtve koji su dali svoje živote za našu slobodu.

-Ovde na ovom mestu leže kosti preko 3 500 Šapčana koji su steljani ili poginuli tokom Drugog svetskog rata. Šabac je dao 5 000 žrtava, a 1 000 boraca poginulo je za našu slobodu, slobodu koju je grad dočekao samo sa 10 000 stanovnika. Na današnji dan pobeđeno je najveće zlo fašizam, koji je pretio da uništi ceo svet i njegove vrednosti - naveo je 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju