SIMIĆEVA DUHOVITA REČENICA KOJA GOVORI: Promocija knjige aforizama Slobodana Simića u biblioteci u Kikindi

R. Š.

08. 10. 2022. u 00:09

ZBIRKA aforizama „Rečenica koja govori“ autora Slobodana Simića promovisana je večeras u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ u Kikindi. Ovo je unikatna knjige kod nas, jer sadrži izabrane jednorečenične aformizme.

СИМИЋЕВА ДУХОВИТА РЕЧЕНИЦА КОЈА ГОВОРИ: Промоција књиге афоризама Слободана Симића у библиотеци у Кикинди

Foto: R. Šegrt

Iako u svim knjigama svih drugih aforističara ima, naravno, i sijaset aforizama od samo jedne rečenice, ovo je prva knjiga u kojoj su svi jednorečenični, navodi autor. A može li književno delo da bude od samo jedne rečenice? Simić dokazuje da može. Aforizmima, ne samo od jedne rečenice, već i od dve reči, ali i celokupnim sadržajem knjige koja je iz štampe izašla protekle godine, a autor zbog oboljena od kovida 19 i dugog oporavka, nije stigao do sada da je predstavi.

- Postoji najkraći književni rod, a to je aforizam, kojim je moguće nešto reći, saopštiti, ispričati, nasmejati, ismejati, zabrinuti, kritikovati, iznervirati, razbesneti, razgaliti, ukazati, kazati i iskazati u samo jednoj rečenici – navodi Simić, koji je izbor sačinio iz svoje 35. godina duge aforističke produkcije.

Zanimljiva je i naslovna strana knjige. Na njoj je karikatura bez reči Simićevog pokojnog prijatelja Nikole Otaša.

- S obzirom na navike savremenih čitalaca u infomatičkom 21. veku i kratkoj pisanoj komunikaciji na društevnim mrežama, gde se ne čita ništa što je duže od dve rečenice, možda će jednorečenični aforizmi i karikature bez reči biti i literatura budućnosti. Rečnica koja govori i karikatura bez reči, kome u današenj vreme više treba – primećuje Simić.

A njemu, možda više nego drugim aforističarima, treba verovati. On je psihijatar po obrazovanju i u struci radi već 32 godine, četiri kraće nego što se bavi pisanjem. Možda zbog tog iskustva u jednom aforizmu kaže da „prednjače srednjaci“. I da „najduže čekamo red“ , da „pamet sole slatkorečivi“, da smo „propisno prekršili“ , da je „oteto, prokleto slatko“ i da možda zato „rastemo u dubinu“, pa je „naš cilj start“, a „dno nam je plafon“. Simić kaže da „bolje stojimo otkako klečimo“, da je „svitanje optička varka“, da „nam je kadija suđen“ i da će „biti bolje, javljaju iseljenici“. I da „pišu oštri, a zabranjuju tupi“.

O NARKOMANIJI SA SREDNjOŠKOLCIMA

Pisac, aforističar i psihijatar Slobodan Simić iz Beograda, u Kikindi je, imao duplu promociju. Pre predstavljanja knjige aforizama ,,Rečenica koja govori" u kikindskoj biblioteci, u Kulturnom centru je srednjoškolcima održao predavanje o narkomaniji, jer je autor priručnika o toj bolesti zavisnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a