PROŠLO JE 78 GODINA: Kikinda obeležila godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu

R. Š.

06. 10. 2022. u 16:42

GRADSKI odbor SUBNOR-a Kikinde uz prisustvo najviših predstavnika gradske vlasti, drugih boračkih organizacija, predstavnika Ministarstva odbrane, policije, jevrejske opštine, drugih udruženja i građana danas je obeležio 78. godišnjicu oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu.

ПРОШЛО ЈЕ 78 ГОДИНА: Кикинда обележила годишњицу ослобођења у Другом светском рату

Foto: R. Šegrt

Proslavi u centru grada prisustvovao je, kao i nekoliko prethodnoh godina, savetnik ambasadora Ruske Federacije Oleg Stupin. U znak zahvalnosti onima koji su položili svoje živote na slobodu položeni su venci na Spomenik žrtvama fašizma 1941-1945. godine.

Ni ovaj put nije izostao Marko Vuković (97), jedini živi oslobodilac Kikinde, partizan koji je 6. oktobra 1944. sa ruskom vojskom ušao u grad i označio mu slobodu od fašizma.

- Naš drug Marko je iz pravca Ruskog Sela, koje je prvo oslobođeno na području grada, na tenku T34, došao sa sastavom Crvene armije i partizanskim jedinicama i učestovao u oslobođenju Kikinde – pozdravio je starog ratnika Savo Orelj, predsednik kikindskog SUBNOR- a.

Proslavi je prisustvovao gradonačelnik Nikola Lukača sa najbližim saradnicima, a onda je u Gradskoj kući priredio prijem. Napomenuo je da je 6. oktobar 1944. jedna od najznačajnijih datma u istoriji Kikinde.

- Kikinda je uvek sledila tekovine antifašističke borbe. Moramo da cenimo i poštujemo sve one koji su se borili i dali svoje živote za našu dugoočekivanu slobodu- rekao je Lukač.

U znak zahvalnosti svima koji su izgubili život u borbama za oslobođenje zemlje u Drugom svetskom ratu, u centru Kikinde je 1961. godine podignus Spomenik žrtvama fašizma 1941-1945. godine.

BONUS VIDEO - DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)