OPREMAJU "ZELENILO" BEZ DINARA KREDITA: Šabačka lokalna kasa nikad punija, ima dovoljno novca za stipendije, ulaganja i socijalne projekte

Vladimir Mitrić

11. 09. 2022. u 06:44

GRAD Šabac izdvojio je tri miliona dinara za najbolje studente sa svim položenim ispitima iz prethodnih godina i prosečnom ocenom najmanje 9,00.

ОПРЕМАЈУ ЗЕЛЕНИЛО БЕЗ ДИНАРА КРЕДИТА: Шабачка локална каса никад пунија, има довољно новца за стипендије, улагања и социјалне пројекте

Foto V. Mitrić

Od ukupno 17 stipendija, šest je iz oblasti društveno-humanističkih nauka, jedna iz oblasti prirodno-matematičkih, tri iz tehničko-tehnoloških oblasti, pet iz medicinskih i jedna iz umetnosti.

Među stipendistima prvi put su se ove godine našli i oni sa Akademije strukovnih studija Šabac. Svaki student dobija 180.000 dinara, a taj iznos će im se isplaćivati u šest mesečnih rata po 30.000 dinara.

- Za ovu namenu iz budžeta grada smo izdvojili više od tri miliona dinara - kaže gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić. - Čast nam je i obaveza da pomažemo našim istaknutim studentima. Oni moraju da imaju najbolje moguće obrazovanje. Grad Šabac će uvek biti tu da ih podrži, jer je ulaganje u školovanje mladih jedna od naših najboljih investicija. Vidovdanskim nagradama koje sam u ime Grada Šapca dodelio najvrednijim učenicima i nastavnicima šabačkih osnovnih i srednjih škola, na najlepši način zaokružili smo jednu uspešnu obrazovnu godinu u našem gradu. Ovim nagradama nagrađeno je 232 učenika i 96 nastavnika sa teritorije grada Šapca. Za ovu namenu iz budžeta našeg grada izdvojeno je preko tri miliona dinara.

Foto V. Mitrić

Gradski budžet se brižljivo planira u interesu građana

Šabačka vlast obećala je sugrađanima da će se poboljšati uslovi u JKP "Stari grad", a ulaganje u novu opremu gradskog zelenila jedan je od koraka ka tom cilju. Reč je o nabavci dva velika traktora sa dodacima za čišćenje snega i tarupiranje, dva mini-traktora za košenje trave, tri elektrousisivača, kao i četiri samohodne kosačice, što će finansirati Grad Šabac. Uz pet kamiona i cisternu, ukupna vrednost opreme iznosiće 204 miliona dinara.

- Mi smo uvek insistirali da grad bude lepši i čistiji, ali smo takođe bili svesni da ovo preduzeće nije imalo adekvatne uslove za kvalitetno obavljanje rada na terenu i pored velikih napora zaposlenih. Sada će im ova mehanizacija to obezbediti. Oprema će im u velikoj meri olakšati rad na uređenju zelenih površina na području grada - naglašava dr Pajić.

- Njom će tehnički kapaciteti JKP "Stari grad" biti podignuti na mnogo viši i ozbiljniji nivo, a to će doneti efikasnije, kvalitetnije i lakše obavljanje komunalnih delatnosti. Važno je istaći da je celokupna mehanizacija nabavljena bez ijednog dinara kredita, sve zahvaljujući dobrom poslovanju Grada.

Šabac će, otkriva nam gradonačelnik, pored Sremske Mitrovice, biti jedini grad u Srbiji koji će imati međunarodno putničko pristanište na reci Savi. Agencija za upravljanje lukama izdvojila je ove godine četiri miliona dinara za izradu projekta za izgradnju međunarodnog pristaništa, a naredne godine država će uložiti potrebna sredstva za izgradnju.

Foto V. Mitrić

 

- Istovremeno, naše mesto je "grad budućnosti" i brinućemo o svim sugrađanima - poručuje gradonačelnik dr Pajić. - Kako su deca ukras sveta, tako smo se i mi potrudili da osmehom i srećom ukrasimo njihova lica. Grad Šabac je u poslednjih godinu dana izgradio sedam dečjih igrališta i tri fitnes-terena. Grad Šabac je iz budžeta za ovu namenu izdvojio 20 miliona dinara. Igrališta su rađena po svim standardima, od bezbednosti sprava do gumene podloge koja obezbeđuje da deca ne mogu da se povrede. U Šapcu se grade 22 stambena objekta sa po 23 stambene jedinice za ranjive grupe stanovništva. Izgradnja ovih objekata realizuje se kroz projekat "Podrška za samostalan život - Novi početak" u okviru programa "Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji", koji je osmišljen da poboljša primenu politika socijalne inkluzije u Srbiji.

- Budžet grada Šapca za ovu godinu najveći je u istoriji grada i iznosi pet milijardi i 700 miliona dinara - ističe ponosni gradonačelnik. - Ovaj budžet je za četvrtinu veći u odnosu na onaj kada je Srpska napredna stranka preuzela rukovođenje gradom. Naša gradska vlast pokazala je da se prema budžetu odnosi odgovorno i sa pažnjom dobrog domaćina, a budžet se koristi u najboljem interesu svih građana, uz poseban akcenat na sprovođenje kapitalnih projekata.

PARTNERI

GRADONAČELNIK Pajić ističe da Grad Šabac brine o svim stanovnicima i da je budžetom grada za ovu godinu opredeljeno 276 miliona dinara za socijalnu zaštitu.

Projekat "Podrška za samostalan život - Novi početak" sprovodi Grad Šabac i partneri na projektu Centar za socijalni rad Šabac i Karitas Šabac. Ukupan budžet projekta je 750.000 evra, u okviru kog je iznos donacije Evropske unije 638.000 evra, a ostatak je učešće Grada Šapca.

V.N.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna