RAČUN SKRIVA ARSEN? U JKP "Temerin" odbijaju zahtev da potrošači budu upozoreni šta piju

Z. RAJIĆ

22. 08. 2022. u 11:40

AKTIVISTI "Ekološke inicijative Temerin" (EIT) uputili su ovih dana dopis predsedniku Opštine i direktoru JKP "Temerin", zahtevajući da se na računima za vodu "na jasno vidljivom mestu i dovoljno krupnim slovima" napiše da voda koju JKP isporučuje građanima "nije za piće, kuvanje i ljudsku upotrebu".

РАЧУН СКРИВА АРСЕН? У ЈКП Темерин одбијају захтев да потрошачи буду упозорени шта пију

Foto: MZ Sirig

Voda iz vodovoda u opštini Temerin je, rešenjem pokrajinske sanitarne inspekcije, još od 2003. godine zabranjena za piće i pripremanje hrane zbog prekomernog sadržaja arsena.

Direktor JKP "Temerin" Željko Džakula je, reagujući na dopis, rekao da nikakvo upozorenje o kvalitetu vode neće biti istaknuto na računima, "jer nema potrebe da se širi panika, pogotovo što podaci kojima barataju ekolozi nisu merodavni". On je dodao i da je "veoma nekorektno prema građanima to što nastojanja da se reši problem vodosnabdevanja predstavnici EIT nazivaju bajkama o fabrici vode".

- Distribucija mikrobiološki neispravne vode, sa enormno visokim sadržajem arsena, kroz zastarele azbestne vodovodne cevi, dokazano kancerogene, predstavlja ogroman rizik po zdravlje i živote građana, i oni imaju puno zakonsko pravo da o toj činjenici, na svakom računu, budu precizno obavešteni - navedeno je u dopisu EIT.

Ekolozi su uz dopis dostavili stručni rad profesorke PMF u Novom Sadu dr Jasmine Agbabe, u kojem je, kako napominju, iznela poražavajuće rezultate monitoringa arsena u vodi u južnoj Bačkoj i Sremu, "pri čemu je vidljivo da je najlošija voda u opštini Temerin". Dozvoljena koncentracija arsena u litru vode je 10 mikrograma, a neslavni rekorder je, ukazuju ekolozi, Sirig sa 231 mikrogramom, iza njega je Bački Jarak sa 107 i Temerin sa 70 mikrograma.

SUMNjA U FABRIKU

Na izvorištu Staro Đurđevo postavljeno je istražno postrojenje, u kojem stručnjaci PMF ispituju sirovu vodu iz bunara kako bi odredili tehnologiju za njenu preradu. Od 8. do 15. avgusta bio je na javnom uvidu urbanistički projekat za izgradnju fabrike vode.

- To je projekat samo za zgradu. Bićemo uvereni da je fabrika na vidiku kad bude napravljen idejni projekat tehnološkog postrojenja. Takođe, ako je smanjen nivo arsena u vodi, kao što se tvrdi, neka se objave ti poslednji rezultati - kaže Milenko Karlica iz EIT.

- To su zastareli podaci, jer najnoviji, iz maja ove godine, pokazuju da najmanje arsena ima u Sirigu - 21 mikrogram, a najviše u Bačkom Jarku - oko 60 mikrograma - rekao je Džakula.

Uklonićemo višak otrova

Tehnologijom, koju ćemo primeniti u saradnji sa PMF, uklonićemo višak arsena i ostalih štetnih materija u fabrici vode sa osam bunara i protokom od 130 litara u sekundi, na izvorištu Staro Đurđevo u Temerinu. Radovi, koje će finansirati Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine, trebalo bi da budu završeni 2024. godine - rekao je Džakula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POČAST VOJNICIMA STRADALIM U NATO AGRESIJI: Kod Smedereva obeleženo 25 godina od pogibije  Blagoja Radića i Roberta Lajčaka (FOTO)