POSKUPLJUJE I ČESMUŠA SA ARSENOM: LJuti u selima gde voda nije za piće

Z. Rajić

22. 06. 2022. u 08:47

OPŠTINSKO veće odobrilo je zahtev JKP "Komunalac" u Vrbasu za poskupljenje vode za piće, čija će nova cena biti na računima za avgust.

ПОСКУПЉУЈЕ И ЧЕСМУША СА АРСЕНОМ: Љути у селима где вода није за пиће

Foto JKP Komunalac

Ta vest je loše odjeknula u svih pet sela u opštini, u kojima je voda iz vodovoda još od 2006. godine zabranjena za piće i kuvanje zbog prekomernog sadržaja arsena. Trenutna cena vode u Vrbasu je 69,04 dinara, a u selima je umanjena zbog viška arsena i iznosi 53,1 dinar po kubnom metru. Biće povećane obe cene, iako će, prema rečima Igora Škundrića, v. d. direktora "Komunalca", poskupljenje biti manje nego što je traženo.

- Predlog je bio da voda poskupi za 17,8 odsto zbog povećanja troškova njene proizvodnje i distribucije, pre svega poskupljenja struje i goriva za privredu. Međutim, lokalna samouprava je, da bi sačuvala socijalni mir, odredila da povećanje bude 10,6 odsto - rekao je Škundrić.

Foto Lokalna alternativa

 

On je naglasio da poskupljenje vode predstavlja i obavezu iz ugovora (potpisanog 2017. godine) sa Nemačkom razvojnom bankom KfW, koja je odobrila 4,1 milion evra za poboljšanje vodosnabdevanja u opštini Vrbas - 30 odsto bespovratno, a 70 odsto ili 2,87 miliona evra na 15 godina, sa grejs periodom od pet godina.

- Trebalo je da u grejs periodu bude dostignuta tržišna vrednost vode kao garant održivosti vodosistema i vraćanja kredita. Prva rata je došla na naplatu u maju, ali nismo uspeli da je izmirimo, pa smo zatražili prolongiranje na godinu dana - objasnio je Škundrić.

Foto JKP Komunalac

Saša Mirković iz UG "Lokalna alternativa", žitelj Ravnog Sela, kaže da arsen u ovom i ostala četiri sela narušava zdravlje bezmalo polovine stanovnika vrbaske opštine i da zato cena vode treba da pokriva samo troškove rada pumpi na vodozahvatu i hlorisanje. On dodaje da voda ne može biti tržišni proizvod, kako je tretira ugovor sa KfW bankom.

- Bez kablovske TV, odnošenja smeća, struje ili gasa se može, ali bez vode ne. Već sad postoji problem sa njenom naplatom, koji pokazuje da određene kategorije stanovništva ne mogu redovno da je plaćaju, a pitanje je šta će biti kad se sprovedu u delo sve obaveze iz ugovora sa nemačkom bankom - istakao je Mirković.

IZJEDNAČAVANjE CENA

Nemačka banka finansira povezivanje Kucure i Savinog Sela sa izvorištem u Vrbasu, što bi, posle više probijenih rokova, trebalo da bude završeno u avgustu. Očekuje se da posle toga, uz podršku Vlade Srbije, na vodozahvat u Vrbasu budu priključeni i Zmajevo, Ravno Selo i Bačko Dobro Polje, i da se tada izjednače cene vode u gradu i selima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)