VODA SKUPLJA 40 ODSTO OD AVGUSTA: Kikindski vodovod dobio zeleno svetlo grada da poveća cene

R. Šegrt

02. 07. 2022. u 13:30

ODBORNICI Skupštine grada podržali su zahtev JP "Kikinda" da voda za piće iz vodovoda od avgusta bude skuplja čak 39,4 procenta za domaćinstva u gradu i 23 odsto za potrošače u selima.

ВОДА СКУПЉА 40 ОДСТО ОД АВГУСТА: Кикиндски водовод добио зелено светло града да повећа цене

Foto Ž. Knežević

Tako će u septembru, kada dobiju račune, domaćinstva u gradu kubni metar vode plaćati 76,27 dinara bez PDV-a, što će mesečno biti najmanje 1.000 dinara više nego sada.

Potrošači u selima kubik vode će plaćati 67,29 dinara, takođe bez poreza. Osim za domaćinstva, voda je poskupela i za obrazovne i zdravstvene ustanove, javne česme i Sportski centar "Jezero". Ostali korisnici vodu će i dalje plaćati 67,35 dinara po kubiku.

Čedo Gvero, Foto R. Šegrt

Različit cenovnik za istu uslugu je isti, jednako loš kvalitet vode u gradu i selima, pravda se izgradnjom fabrike, odnosno postrojenja za prečišćavanje vode za piće.

- Zbog povećanja troškova, ali i izgradnja fabrike vode morali smo da revidiramo cenovnik. Poskupljenje usluga je bilo neminovno kako poslednja dva kvartala ne bi završili sa gubitkom, jer imamo obavezu vraćanja kredita KFW banci. Grad vodi socijalno odgovornu politiku. U decembru smo tražili korekciju cena, ali nam tada poskupljenje nije odobreno. Ali smo sada sagledali sve troškove i više cene su neminovnost - objasnio je na sednici lokalnog parlamenta Čedo Gvero, v. d. direktora JP "Kikinda".

Osim vode, poskupele su i usluge kanalizacije, pa će cena za domaćinstva od avgusta biti 67,36 dinara po kubiku.

- Cene usluga ubuduće će morati da se povećavaju godišnje, a ne kao do sada svake četvrte godine. Fabrika vode počeće da radi sledeće godine pa će opet morati uslediti poskupljenje, jer će građani dobijati kvalitetniju vodu - najavio je Gvero.

U septembru će građani na računima IZ JP "Kikinda" imati još jedan veći trošak. Za održavanje pogonske spremnosti sistema plaćaće 107, 27 dinara bez poreza, kao fiksnu taksu i obavezu za sve korisnike.

Javne česme, Foto R. Šegrt

LOŠ KVALITET

ANALIZE kvaliteta voda za piće, koje je u maju uradio Zavod za javno zdravlje, pokazale su da je od 107 uzoraka u gradu 13,56 bilo mikrobiološki neispravno. Svi uzorci vode su hemijski neispravni i takvo stanje traje decenijama.

JAVNE ČESME NE RADE

GRAĐANE je neprijatno iznenadilo i to što ne rade pojedine javne česme, sa kojih se besplatno snabdevaju prečišćenom vodom za piće.

- Razlog privremenog zatvaranja pojedinih javnih česmi je godišnji remont sistema za prečišćavanje. Javne česme održava firma "EnviroTech" Kikinda. Kvalitet vode na česmama redovno kontroliše Zavod za javno zdravlje, a rezultati su dostupni na zvaničnom sajtu grada i tog zavoda - saopšteno je iz Gradske uprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZAVIČAJ MU BIO SVETINJA: Umro Milenko Zebić (74), višegodišnji direktor u „Viskozi“